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QUESTION  

QUESTION  

May a utility subject to the fee prescribed under Section 68-6-8, N.M.S.A., 1953 
Compilation, in calculating its fee for the 1967 calendar year utilize the exemption to that 
section which was added by Chapter 96, Laws 1967, Section 6?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*140} ANALYSIS  

Section 68-6-8, N.M.S.A., 1953 Compilation, as amended by the 1967 Legislature 
provides as follows:  

"68-6-8. INSPECTION AND SUPERVISION FEES. -- Each utility doing business in this 
state and subject to the control and jurisdiction of the commission with respect to its 
rates or service regulations, shall pay annually to the state a fee for the inspection and 
supervision of such business, an amount equal to one-half of one percent (1/2%) of its 
gross receipts from business transacted in New Mexico for the preceding calendar year. 
Said sum shall be payable in equal quarterly installments on or before the last day of 
February, May, August and November, in each year. Such inspection and supervision 
fees shall be paid by such utilities in addition to any and all property, franchise, license, 
intangible, and other taxes, fees and charges now or hereafter provided by law. No 
similar inspection and supervision fee shall be measured by the amount of the gross 
receipts of each such utility for the calendar year next preceding the date herein fixed 
for the payment of the same. In the case of utilities engaged in interstate business, the 
fees shall be measured by the gross receipts of such utilities from intrastate business 
only, for such preceding calendar year, and not in any respect upon receipts derived 
wholly or in part from interstate business. No supervision or inspection fees shall be 
charged on the gross receipts from the sale of gas, water or electricity to a utility 
regulated by the commission for resale to the public."  



 

 

The question presented is whether a utility which is required to pay those fees this 
year, that is, during 1967, may discount from his total gross receipts the amount gained 
from sales to regulated utilities for resale pursuant to the exception appended to the 
statute during the 1967 legislative session. It is our opinion that the fees for 1967 must 
be computed for 1967 with the gross receipts from sales to regulated utilities for resale 
included in the total gross receipts of company.  

Before explaining the basis for our conclusion, several facts should be noted. First, the 
amendment to Section 68-6-8, N.M.S.A., 1953 Compilation was made in Laws 1967, 
Chapter 96, Section 6 which became effective on approval {*141} of the Governor on 
March 15, 1967.  

Second, it should be noted that under Section 68-6-8, N.M.S.A., 1953 Compilation, the 
fee to be paid in any given year is calculated at the beginning of the year on the basis of 
gross receipts for the past year. It is only the payment of the fee which is permitted to be 
made in four installments spread throughout the year.  

Examining the question posed in view of these facts, the reason for the conclusion is 
clear. To reach a contrary conclusion it would be necessary to give the amendment 
retroactive effect. Our courts have stated numerous times that a law should not be given 
retroactive effect unless the legislature has clearly indicated so. Clark v. Ruidoso-
Hondo Valley Hospitals, 72 N.M. 9, 380 P. 2d 168 (1963); Bradburg and Stamm 
Construction Co. v. Bureau of Revenue, 70 N.M. 226, 372 P. 2d 808 (1962). There is 
absolutely no indication contained in Laws 1967, Chapter 96 that the Legislature 
intended any retroactive application of the act.  

In order to avoid a retroactive application of the amendment, we conclude that the 
current year's fees which were calculated at the beginning of the year, would not be 
affected by the amendment.  

By: Myles E. Flint  

Assistant Attorney General  


