
 

 

Opinion No. 67-88  

June 29, 1967  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Mrs. Ann E. Dinegar Deputy County Clerk County Court House Los Alamos, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May a county clerk issue a marriage license when neither party has appeared 
personally to apply for the license?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

{*126} ANALYSIS  

A serviceman stationed in another state and a co-ed attending school in another state 
wish to be married in Los Alamos. However, neither the serviceman nor the co-ed will 
be in Los Alamos long enough to make application for a marriage license and wait the 
required three days prior to the issuance of the license. We have been asked if both 
parties may fill out the application for marriage license without personally appearing 
before the county clerk.  

Section 57-1-15, N.M.S.A., 1953 Compilation provides that in order to insure a uniform 
system of records and better preservation of records, the form of application for 
marriage license shall be substantially as provided in the form set forth in Section 57-1-
16, N.M.S.A., 1953 Compilation. Section 57-1-16, provides that in part the application 
form shall be substantially as follows:  

"Bride ___  

Groom ___  

County Clerk ___ County  

By ___ Deputy  



 

 

To the County Clerk: We the undersigned hereby make application to be united in 
marriage and certify that we are not related within the degree prohibited by the laws of 
this state; that neither is bound by marriage to another; that there exists no legal 
impediment to this marriage; and that the information contained herein is correct.  

Male Applicant  

Date of Birth ___  

Place of Birth ___  

Present Address ___ Signature  

Female Applicant  

Date of Birth ___  

Place of Birth ___  

Present Address ___ Signature  

Subscribed and sworn to before me this ___ day of ___ A.D. 19 __. (seal)  

___ Signature County Clerk  

By ___ Deputy."  

The following form has been submitted to this office for approval as complying with 
Section 57-1-16, supra:  

"Received ___ 19 __  

License  

Issued ___ 19 __  

APPLICATION  

FOR MARRIAGE LICENSE  

NO. ___  

STATE OF NEW MEXICO)  

) ss  



 

 

COUNTY OF LOS ALAMOS)  

{*127} I hereby make application for a license to unite in marriage with ___ whose age 
is ___ years. I certify I was born at ___ on the ___ day of ___, 19 __; that I am now a 
resident of ___ and that we are not related within the degree prohibited by the laws of 
this State; that neither of us is bound by marriage to another; that there exists no legal 
impediment to said marriage.  

___ Subscribed and sworn to before me this ___ day of ___ ___, A.D. 19 __.  

___ County Clerk, Notary Public, or other authorized official."  

(SEAL)."  

"I hereby make application for a license to unite in marriage with ___ whose age is ___ 
years. I certify I was born at ___ on the ___ day of ___ 19 __; that I am now a resident 
of ___ and that we are not related within the degree prohibited by the laws of this State; 
that neither of us is bound by marriage to another; that there exists no legal impediment 
to said marriage.  

___ County Clerk, Notary Public, or other authorized official."  

(SEAL)  

It is the opinion of this office that the above application submitted by Los Alamos County 
substantially complies with Section 57-1-16, supra. We believe that the only reason that 
the parties appear before the county clerk or the deputy clerk is to allow the clerk's 
office to determine if the parties are of legal age to be married in this state without 
parental consent. We see no reason that the parties cannot take an oath as to their age 
before a notary of any other state.  

We wish, however, to emphasize that the county clerk is still under the duty under 
Section 57-1-10 to ascertain the ages of the applicants. If the county clerk is in doubt, 
an affidavit must be obtained from at least two reliable persons who are acquainted with 
the age of the applicant or applicants for the license. Any doubt could be alleviated 
when the parties are not present by the county clerks requiring the submission of 
certified copies of the applicants' birth certificates with the application.  

Three days after receipt of the signed application, a physician's certificate, as required 
by Section 57-1-10, N.M.S.A., 1953 Compilation, and evidence of age of the parties, 
when required, the county clerk may issue the marriage license. See Attorney General's 
Opinion No. 67-65, issued May 2, 1967 on the method of counting the three day waiting 
period.  

By: Gary O'Dowd  



 

 

Assistant Attorney General  


