
 

 

Opinion No. 67-98  

August 7, 1967  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Honorable Luis G. Encinias State Representative San Miguel County /- District 2 
1007 South Pacific Street Las Vegas, New Mexico  

QUESTION  

FACTS  

For years the Department of Motor Vehicles has maintained a regular state-supported 
office in Las Vegas. Recently, the Commissioner of the department appointed a fee 
agent for Las Vegas in addition to the regular employees who are to remain in Las 
Vegas on the department's payroll.  

After the agent was appointed the office personnel was instructed to collect a fifty cent 
fee for each transaction handled in addition to the regular fee imposed by law. The fifty 
cent fees collected for the issuance of motor vehicle registration plates and matters 
connected therewith were to be remitted to the division along with regular fees and later 
reimbursed to the agent; and the fifty cent fees collected on transactions for issuing 
operator's and chauffeur's driving permits or licenses and matters connected therewith 
to be turned over to the agent as fees for acting as fee agent. These fees are not shown 
in the regular office receipts issued to persons securing licenses or permits.  

QUESTIONS  

1. Is the fee agent herein mentioned legally entitled to receive administrative service 
fees provided in Section 64-2-20, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), when the 
Department of Motor Vehicles maintains a state-supported office in Las Vegas and pays 
the cost of office operation and the salaries of the employees who render service to the 
public?  

2. Do New Mexico laws authorize and empower the Commissioner of the Department of 
Motor Vehicles to appoint or assign agents or employees on a fee basis in counties, 
communities, or areas where regular state-supported offices are maintained to act for 
him in carrying out the duties imposed upon him by law in the performance of the 
following functions:  

a. To receive applications for motor vehicle registrations, to issue plates or other 
evidence that vehicles have been properly registered, and to collect prescribed fees and 
revenues for these services and to cover administrative fees for rendering said 
services?  



 

 

b. To receive applications for permits or licenses to operate or drive motor vehicles 
(operator's and chauffeur's licenses), to issue these licenses or permits, and to collect 
fees and revenues imposed by law for these services and to cover administrative fees 
for rendering said services?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. No.  

OPINION  

{*143} ANALYSIS  

The only authority that the Commissioner of the Department {*144} of Motor Vehicles 
has to appoint an agent as opposed to a salaried employee to act in his behalf to carry 
out his legal duties is found in Section 64-2-18, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.). This 
power of appointment is restricted to ". . . counties, communities or areas where the 
commissioner maintains no regular state-supported office . . ." Section 64-2-20, 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides for an administrative service fee which is to 
be established by rule or regulation of the commissioner. An agent, as opposed to an 
assigned division employee appointed under the authority of Section 64-2-18, who is 
not a paid official of any county or municipality, is entitled to the established service fee. 
However, all money collected by agents or assigned division employees, including 
administrative service fees, must be remitted to the commissioner. The service fee that 
goes to the agent is then remitted, after an audit and acceptance of the agent's reports, 
corresponding to such fees, as being complete and correct to the satisfaction of the 
commissioner.  

Assuming that the facts set forth above, taken from your letter, are true, it is our opinion 
that the agent you describe is not authorized by Section 64-2-18, and is not entitled to 
the administrative fee authorized by Section 64-2-20. This conclusion is based on the 
fact that there is a regular state-supported office in Las Vegas to handle the duties of 
the commissioner. In addition, even if the agent were duly authorized, the method of 
payment described in your opinion request is patently illegal because both Sections 64-
2-19 and 64-2-20 require that all moneys collected be remitted to the commissioner.  

Your second question regarding agents was answered in the above discussion. It is not 
proper to appoint an agent or use assigned division employees where a regular state-
supported office is located. It is proper where there is no state-supported office only if 
the commissioner deems it necessary to effect economy in carrying out the function of 
his division and for providing necessary services to the people of this state.  

Insofar as your second question relates to fees and state employees, Attorney General 
Opinion No. 64-154, dated December 23, 1964, is important. In that opinion this office 



 

 

ruled that the Commissioner of Motor Vehicles could, under the authority of Section 64-
2-20, assess an administrative fee to defray the costs of handling and mailing annual 
motor vehicle registration applications and evidence of registration to motorists in his 
field office.  

By: Roy G. Hill  

Assistant Attorney General  


