
 

 

Opinion No. 68-103  

October 11, 1968  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Waldo Anton, Jr., Chief Budget-Financial Control Division Department of Finance & 
Administration State Capitol Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

FACTS  

Santa Fe Family Services, Incorporated, is a branch of the Santa Fe County Health 
Department. Its function is to provide a continuation of hospital service. Instead of 
keeping the patient in the hospital, the patient is released to go home thereby reducing 
the patients normal hospital expenses. Under this program, nurses and homemakers 
are sent into the home and the cost for this service is paid for by the patient, by his 
insurance company, by Medicare, by Medicaid, by the State Health and Social Services 
Department, and in some cases Family Services itself absorbs the costs of the care it 
provides. Ninety-three percent of the costs of this program are paid for by Medicare and 
Medicaid.  

The employees of Santa Fe Family Services are all classified under the State Personnel 
Act and are members of the Public Employees Retirement Association. The fiscal agent 
for the services is the City of Santa Fe. The service is now incorporated as an affiliate of 
the Community Action Program.  

QUESTION  

Under the above factual situation, is the Santa Fe Family Service entitled to a 
Nontaxable Transaction Certificate?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

{*163} ANALYSIS  

Nontaxable transaction certificates are provided for in Section 72-16A-13, N.M.S.A., 
1953 Compilation of the Gross Receipts and Compensating Tax Act. Section 72-16A-
13, supra, requires that when a transaction is a nontaxable transaction the buyer or 
lessee will provide a nontaxable transaction certificate to the seller or lessor. 
Nontaxable transaction certificates are obtained from the Bureau of Revenue. When a 



 

 

seller or lessor accepts a nontaxable transaction certificate in good faith from the buyer 
or lessee, the properly executed certificate is conclusive evidence that the proceeds of 
the transaction are not includable in the seller's or lessor's gross receipts for purposes 
of taxation under the Gross Receipts and Compensation Tax Act. To be eligible for a 
nontaxable transaction certificate the buyer or lessee must qualify under one of the 
exemptions or deductions provided for by the Gross Receipts and Compensating Tax 
Act. We believe that one exemption and one deduction must be discussed in answering 
the question asked.  

First of all, we find an exemption from the compensating tax for:  

"the use of property by nonprofit schools, colleges, universities, hospitals, religious or 
charitable organizations in the conduct of their regular educational, hospital, religious or 
charitable functions. Section 72-16A-12C, N.M.S.A., 1953 Compilation."  

There is a corollary deduction to this exemption and that deduction is found in Section 
72-16A-14L of the Gross Receipts and Compensating Tax Act and provides that in 
computing the gross receipts tax due:  

"Receipts from selling tangible personal property, other than metalliferous mineral ore, 
to nonprofit schools, colleges, universities, hospitals, religious or charitable 
organizations who employ the tangible personal property in the conduct of their regular 
educational, hospital, religious or charitable functions may be deducted from gross 
receipts."  

If Santa Fe Family Services, Incorporated is to claim an exemption under Section 72-
16A-12C, or if it is to claim that one who sells to this corporation is entitled to a tax 
deduction for the sale, it must be classified either as a "hospital" or a "charitable 
organization". It must be remembered in interpreting this exemption that it is presumed 
that the receipts of all persons engaging in business are subject to the gross receipts 
tax. See Section 72-16A-5, N.M.S.A., 1953 Compilation. With this in mind, we turn to 
the definitions of "hospital" and "charitable organization."  

In ordinary accepted usage, a "hospital" is an institution for the reception and care of the 
sick, the injured or the infirm. 41 C.J.S. Hosp., [1, p. 331; McNichols v. City & County 
of Denver ex rel Newton, 120 Colo., 380, 209 P.2d 910 (1949); McKinney v. 
American Sec. Life Ins. Co., 76 So.2d 630, 634 (La. App. 1955). While we do not 
believe that Santa Fe Family Services may be classified as a "hospital", we do note that 
this nonprofit corporation has most of the attributes of a hospital in that they provide 
care of the sick, the injured and the infirm. In fact, this nonprofit organization was 
formed to take the place of the services of a hospital for those patients who are able to 
live at home. We therefore believe it will be helpful to review the status of hospitals in 
determining whether Santa Fe Family Services is a "charitable organization".  

{*164} The word "hospital" in its popular usage ordinarily means a charitable institution. 
In re Cohen's Estate, 58 N.Y.S. 2d 924, 926, 927 (1945). The fact that fees are 



 

 

charged by a hospital is not the controlling factor in determining whether it is a charity. It 
is only when a hospital is organized for a pecuniary profit that it ceases to be a 
charitable organization. In re Cohen's Estate, supra at 926; Maretick v. South 
Chicago Community Hospital, 297 Ill. App. 488, 17 N.E. 2d 1012 (1938). 
Furthermore, "charitable purposes" are not necessarily limited to free service to the 
poor. People ex rel Doctors Hospital v. Sexton, 267 App. Div. 736, 48 N.Y.S. 2d 201, 
205 (1944); See also Santa Fe Lodge No. 460 v. Employment Security 
Commission, 49 N.M. 149, 156, 159 P.2d 312 (1945).  

In People v. Sexton, supra, it was held that:  

"Hospitals which are devoted to the care of the sick and injured, which aid in 
maintaining public health and which make valuable contributions to the advancement of 
medical science are rightly regarded as benevolent and charitable. A hospital 
association not conducted for profit which devotes all of its funds exclusively to the 
maintenance of the institution is a public charity and this is so irrespective of whether 
patients are required to pay for the services rendered.  

In view of the above authorities, it is our opinion that since the service provided by 
Santa Fe Family Services are essentially the same as hospital services, Santa Fe 
Family Services must be classified as a charitable organization as that term is used in 
the Gross Receipts and Compensating Tax Act. This opinion is greatly influenced by a 
number of New Mexico Supreme Court decisions defining "charitable purpose" for 
purposes of exemption from ad valorem taxation under Article VIII. § 3 of the New 
Mexico Constitution.  

In Temple Lodge No. 6, A.F. & A.M. v. Tierney, 37 N.M. 178, 20 P.2d 280 (1933), the 
New Mexico Supreme Court held that property owned by the Masonic Lodge was used 
for "charitable purposes". In Albuquerque Lodge No. 461, B.P.O.E. v. Tierney, 39 
N.M. 135, 42 P.2d 206 (1935), the New Mexico Supreme Court held that property used 
for an Elks lodge was entitled to a tax exemption as used primarily for charitable 
purposes. See Church of the Holy Faith v. State Tax Commission, 39 N.M. 403, 48 
P.2d 777 (1935) and Mountain View Homes, Inc. v. State Tax Commission, 77 N.M. 
649, 427 P.2d 13 (1967) for contrary opinions.  

Although we do not believe that the organizations involved in the above New Mexico 
Supreme Court decisions are necessarily "charitable organizations" for purposes of 
exemption from our Gross Receipts and Compensating Tax Act, we believe that these 
cases make it clear that Santa Fe Family Services must be classified as such an 
organization.  

In the opinion request we are told that this problem arose when Santa Fe Family 
Services applied for a nontaxable transaction certificate so that they could use it for a 
lease purchase agreement. Section 72-16A-14L, supra, does not provide a deduction 
for the lease of tangible personal property and therefore Santa Fe Family Services 
could not use their nontaxable transaction certificate for this purpose.  



 

 

By: Gary O'Dowd  

Assistant Attorney General  


