
 

 

Opinion No. 68-19  

February 8, 1968  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Honorable George E. Fettinger State Representative House of Representatives 
Legislative-Executive Bldg. Santa Fe, N. M. 87501  

QUESTIONS  

1. In view of the constitutional amendment authorizing only "DEPOSITS" in federally 
insured Savings and Loan Associations, must the enabling legislation authorize only 
DEPOSITS?  

2. Does the federal statue permit Federal Savings and Loan Associations to accept 
"DEPOSITS" of state moneys under the provisions of the Constitutional Amendment?  

3. Can state Savings and Loan Associations accept DEPOSITS or only savings 
accounts?  

4. Are state chartered institutions eligible to accept state moneys under the 
Constitutional amendment?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. Yes.  

3. See analysis.  

4. Yes, with enabling legislation.  

OPINION  

{*35} ANALYSIS  

The first three questions that you have asked all indicate a problem with the word 
"Deposit" used in the amendment to Section 4, Article VIII of the Constitution of New 
Mexico. Therefore, we will discuss that problem before proceeding to your specific 
questions. That Section now provides in pertinent part:  

"All public moneys not invested in interest-bearing securities shall be deposited in . . . 
federal savings and loan associations in this state, or in savings and loan associations 



 

 

incorporated under the laws of this state whose deposits are insured by an agency of 
the United States . . . ."  

There is no question that money placed in a savings and loan association is not called a 
"deposit." Section 48-15-132, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides as follows:  

"From the effective date of the Savings and Loan Act, any shares, stock, share 
accounts and investment certificates, except permanent capital stock and except shares 
or share accounts not entitled to dividends, which an association subject to the Savings 
and Loan Act has outstanding shall be considered as savings accounts."  

The Federal Courts in opinions dealing with federal savings and loan associations have 
held that money placed therein is not "deposited" as that term applies to money placed 
in a bank. Wisconsin Bankers Association v. Robertson, 294 F.2d 714 (D.C. Cir. 
1961); Aetna Casualty and Surety Co. v. Porter, 290 F.2d, 309 (D.C. Cir. 1961). 
Consequently if the word "deposited" used in the constitutional amendment were 
construed to mean deposit in the sense that it applies to banks, state money could not 
be placed in savings and loan associations. However, it is clear that such a construction 
would make the above noted amendment a nullity and completely bypass the will of the 
people. Therefore we must look to the law of New Mexico as it regards the construction 
of the constitution. In our opinion the present amendment falls squarely within the rules 
first laid down in State ex rel Ward v. Romero, 17 N.M. 88, 125 P. 617 and repeated in 
Board of County Commissioners of Bernalillo County v. McCulloh, 52 N.M. 210 
(1948) which follows:  

"It is the duty of this court to interpret the various provisions of the Constitution to carry 
out the spirit of that instrument. We should not permit legal technicalities and subtle 
niceties to control and thereby destroy what the framers of our Constitution intended.  

"Where the spirit and intent of the instrument can be clearly ascertained, effect should 
be given to it, and the strict letter should not control if the letter leads to incongruous 
results clearly not intended."  

The following language from {*36} Greene v. Esquibel, 58 N.M. 429 is also important:  

"The fundamental principle of constitutional construction is to give effect to the intent of 
the framers of the organic law and of the people adopting it. A constitutional clause 
must be construed reasonably to carry out the intention of the framers, which gives rise 
to the corollary that it should not be construed so as to defeat the obvious intent if 
another construction equally in accordance with the words and sense may be adopted 
which will enforce and carry out the intent. The intent must be gathered from both the 
letter and spirit of the document. It has been very appropriately stated that the polestar 
in the construction of Constitutions is the intention of the makers and adopters."  

Another decision containing important rules of construction for the Constitution is 
Flaska v. State, 51 N.M. 13.  



 

 

In our opinion the obvious intent of the people of the state was that state money could 
be placed in savings and loan associations under the conditions that savings and loan 
associations can accept money. In our opinion the people of New Mexico were aware of 
the operations of savings and loan associations and that they did not intend for the word 
"deposited" to be construed in a strict technical sense which would have precluded the 
amendment from having any meaning.  

Turning now to your specific questions, we are of the opinion that the enabling 
legislation authorizing money to be placed in savings and loan associations need not 
necessarily use the word "deposit". We see no reason why that word cannot be used in 
this particular instance to describe what is actually the act of placing money in savings 
accounts. Therefore we have answered your first question, "No."  

We are aware that Chapter 12, Section 1464, U.S.C.A. which controls federal savings 
and loan associations provides:  

"Such associations shall raise their capital only in the form of payments on such shares 
as are authorized in their chapter which shares may be retired as is therein provided. 
No deposits shall be accepted and no certificates of indebtedness shall be issued 
except for such borrowed money as may be authorized by regulations of the Board."  

We are also aware that savings accounts in federal savings and loan associations have 
been held to be valid under the quoted language. Wisconsin Bankers Association v. 
Robertson supra. In view of what we said above regarding the word "deposited" it is 
our opinion that state money may be placed in federal savings and loan associations. Of 
course the money will have to be placed therein in accordance with the ability of a 
federal savings and loan association to accept money, that is to say the money can be 
placed in savings accounts. It should be noted here that in making this determination we 
are not attempting to construe federal law and, of course, the federal government would 
not be bound by such an opinion. Our opinion is based on our construction of the 
constitutional amendment which as stated above does not contemplate that the word 
"deposited" be restricted to a technical sense. Therefore, it is our opinion that the 
prohibition against deposits in a federal savings and loan association would have no 
application.  

In answer to your third question it is our opinion that a state savings and loan 
association cannot accept a deposit of money if by the word deposit you mean deposit 
as that word relates to banks. Section 48-15-132, supra, provides that all money in 
savings {*37} and loan associations except permanent capital stock and shares or share 
accounts not entitled to dividends shall be considered savings accounts. As noted 
above, however, it is our opinion that this situation is not controlling on whether or not 
money can be placed in state savings and loan associations. In connection with this 
question it should be noted that Section 48-15-109, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) 
provides for the payment of interest on savings accounts after payment of operating 
expenses and transfers to loss reserves. This provision applies to all associations 
governed by state law.  



 

 

Your fourth question was answered by Attorney General's Opinion No. 68-6, wherein we 
stated our opinion that enabling legislation was necessary to carry out the provisions of 
the constitutional amendment.  

By: Roy G. Hill  

Assistant Attorney General  


