
 

 

Opinion No. 68-114  

November 12, 1968  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Honorable Carter W. Kirk State Representative P.O. Box 712 Deming, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Must a qualified elector of a county be a licensed engineer or land surveyor to hold the 
office of county surveyor?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*184} ANALYSIS  

Article VII, Section 2 of the New Mexico Constitution, as amended in 1961, sets forth 
the qualifications that must be met before an individual may hold a public office as 
follows:  

"A. Every citizen of the United States who is a legal resident of the state and is a 
qualified elector therein, shall be qualified to hold any elective public office except as 
otherwise provided in this Constitution.  

B. The legislature may provide by law for such qualifications and standards as may be 
necessary for holding an appointive position by any public officer or employee."  

Article VII, Section 1 of the New Mexico Constitution defines who is a "qualified elector" 
for most purposes.  

Section 15-41-1, N.M.S.A., 1953 Compilation creates the office of county surveyor and 
sets forth qualifications for holding the office as follows:  

"The office of county surveyor is created in the several counties. No person is eligible to 
hold the office who is not a practical land surveyor actually engaged in the business. A 
county surveyor shall be elected for each county in the same manner that other county 
officers are elected and he shall hold his office for the term of two years and until his 
successor is elected and qualified. His term of office shall commence on January 1 
succeeding his election."  



 

 

It thus appears that the legislature has created qualifications for holding the office of 
county surveyor in addition to those set forth in the Constitution.  

There are two New Mexico cases dealing with the problem of the legislature prescribing 
qualifications to the right to hold public office in addition to those contained in the 
Constitution. In Gibbany v. Ford, 29 N.M. 621, 225 Pac. 577 (1924), the New Mexico 
Supreme Court held as follows:  

"Manifestly . . . the Legislature is without power to make added restrictions as a 
qualification to the right to hold the office of alderman. To permit it to do so would 
authorize the superaddition of requirements to hold office beyond those provided by the 
Constitution." Id. at 625.  

The New Mexico Supreme Court relied on the case of Board of Commissioners of 
Guadalupe County v. District Court of Fourth Judicial District, 29 N.M. 244, 223 Pac. 
516 (1924) for its holding in Gibbany v. Ford, supra.  

In Board of Commissioners of Guadalupe County, supra, the New Mexico Supreme 
Court defined the word "qualified" as used in Article VII, Section 2 of the New Mexico 
Constitution beyond the definition {*185} of "qualified voter" as used in Article VII, 
Section 1 of the New Mexico Constitution. In discussing the meaning of the word 
"qualified" as used in Article VII, Section 2, supra, the Supreme Court said:  

"Article 7, § 2 of which is above quoted, relates generally to the elective franchise and 
right to hold office. It is concerned entirely with the definition of the personal 
qualifications and characteristics of persons who may vote, hold office, and sit as jurors. 
It does not purport to deal with anything else. Under such circumstances, the word 
"qualified," as employed in the section, must be held to be the equivalent of the word 
"eligible." The section is designed merely to point out the class of persons who are 
eligible to be chosen to hold public office and does not in any way attempt to deal 
with the subject of how, and in what manner, these officers shall qualify before 
entering upon the discharge of their duties." (Emphasis added).  

The Supreme Court concluded that the legislature could require public officers to 
provide a bond without violating Article VII, Section 2 of the New Mexico Constitution.  

The question then is whether the requirement that a person be a practical land surveyor 
to hold the office of county surveyor is merely an attempt to deal with the subjects of 
how, and in what manner, these officers shall be qualified before discharging their 
duties as county surveyor. Although the question is a very close one, it is our opinion 
that Section 15-41-1, supra, does not violate Article VII, Section 2 of the New Mexico 
Constitution by requiring county surveyors to be practical land surveyors.  

Persons who are actually engaged in the business of land surveying must be licensed 
pursuant to the Engineering Practice Act, Sections 67-21-26 through 67-21-53, 



 

 

N.M.S.A., 1953 Compilation. Therefore it will be necessary to be a licensed surveyor to 
qualify for county surveyor under Section 15-41-1, N.M.S.A., 1953 Compilation.  

By: Gary O'Dowd  

Assistant Attorney General  


