
 

 

Opinion No. 68-106  

October 21, 1968  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Mr. F. A. Vigil Commissioner Bureau of Revenue Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Under New Mexico Laws, 1968 Special Session, Senate Floor Substitute for Senate 
Bill No. 2, is the county income surtax measured by the state income tax due before or 
after the credits authorized in Sections 72-15A-11 and 72-15A-12 are taken?  

2. Is the credit authorized in Section 72-15-59 to be applied against the amount of 
county income surtax imposed to determine the amount of tax to be remitted to the 
Bureau of Revenue?  

CONCLUSIONS  

1. See analysis.  

2. Yes.  

OPINION  

{*168} ANALYSIS  

The County Income Surtax Act (Senate Bill No. 2, 1968 Special Session) provides that 
a county income surtax up to a maximum of fifty percent of the income tax imposed by 
the Income Tax Act may be imposed upon all individual residents of a county when a 
majority of the qualified electors of the county voting on the question of a county surtax 
vote in favor of imposing the surtax.  

Section 72-15A-3, N.M.S.A., 1953 Compilation of the Income {*169} Tax Act provides 
for the imposition of an income tax in this State as follows:  

A tax is hereby imposed at the rates specified in sections 5 and 6 [72-15A-5 and 72-
15A-6] upon the net income of every resident individual and every domestic 
corporation and upon the net income of every foreign corporation and every nonresident 
individual employed or engaged in the transaction of business in, into or from this state, 
or deriving any income from any property or employment within this state. (Emphasis 
added)  



 

 

Thus it is seen that the tax imposed by the County Income Surtax Act is a tax measured 
by the tax imposed upon the net income of every resident individual. We must therefore 
determine if the credit authorized by Section 72-15A-11, N.M.S.A., 1953 Compilation is 
to be taken before or after arriving at the net income of the taxpayers.  

Section 72-15A-11, supra, provides that if a resident individual taxpayer of this State:  

. . . has become liable for income tax to another state upon income derived from 
sources without this state and included in net income subject to taxation under this 
Income Tax Act [72-15A-1 to 72-15A-15], the amount of income tax payable by him 
under this act shall be, upon filing with the commissioner satisfactory evidence of the 
facts and of the payment of such tax to another state, credited on his return with the tax 
so paid by him to such other state, provided that in no case shall the credit so allowed 
exceed one and one-half per cent (1 1/2%) of the net income involved; . . . (Emphasis 
added).  

It is clear from the above quoted language that the credit allowed for payment of income 
taxes imposed by another state is to be taken after computing the net income of the 
taxpayer. This conclusion is further reinforced by the definition of "net income" as used 
in the Income Tax Act.  

The "net income" of a taxpayer is defined in Section 72-15A-2, N.M.S.A., 1953 
Compilation, as amended, of the Income Tax Act as follows:  

P. The "net income" of a taxpayer shall be the base income adjusted to provide that:  

(1) amounts that have been taxed as income in a previous year by this state shall not be 
taxed again;  

(2) amounts, including net operating losses, that have been deducted in a prior year's 
computation of state income tax liability shall not be deducted again;  

(3) amounts included in base income from dividends paid by state and national banks 
upon their capital stock shall be deducted;  

(4) amounts included in base income that the state is prohibited from taxing because of 
the provisions of the federal Constitution, the state Constitution or federal laws shall be 
deducted; and  

(5) amounts included in base income paid by the armed services of the United States as 
compensation during any period of service in a zone under conditions for which 
compensation increments were received in the form of combat pay shall be deducted.  

"Base income" is that part of the taxpayer's income which is generally defined as his 
federal taxable income and upon which the taxpayer has calculated his federal taxable 
income. Section 72-15A-2 (O), N.M.S.A., 1953 Compilation, as amended. The tax credit 



 

 

authorized {*170} by Section 72-15A-11, supra, is not included in the adjustment to 
base income used to determine net income. Thus, it is seen that the credit allowed 
certain taxpayers who have paid income taxes to other states is taken only after the 
taxpayer has calculated his net income. We have already pointed out that the tax 
imposed by the County Income Surtax Act is a tax measured by the tax imposed upon 
the net income of every resident individual of a county imposing the surtax. It is 
therefore our opinion that the credit authorized by Section 72-15A-11, supra, is to be 
taken after computing the amount of county income surtax owed by the taxpayer.  

We have also been asked if the county income surtax is to be computed before or after 
taking the credit authorized by Section 72-15A-12, N.M.S.A., 1953 Compilation. Section 
72-15A-12, supra, authorizes a tax credit for taxes paid other states by nonresident 
individuals. Because the County Income Surtax Act provides only for the imposition of 
the tax on individuals who are residents of the county on the last day of the taxable year 
those who are authorized to take the tax credit under Section 72-15A-12, supra, will not 
be liable for the surtax provided by the County Income Surtax Act.  

Last of all, we are asked if the credit authorized by Section 72-15-59, N.M.S.A., 1953 
Compilation is to be applied against the amount of county income surtax imposed to 
determine the amount of tax to be remitted to the Bureau of Revenue. Section 72-15-59, 
supra, provides as follows:  

Withheld amounts credited against tax. -- the entire amount of income from wages upon 
which tax was deducted and withheld shall be included in the gross income of the 
employee for state income tax purposes. The amount of wages deducted and withheld 
under the provisions of the Withholding Tax Act [72-15-49 to 72-15-66] during the 
taxable year shall be credited against any state income tax liability for that taxable year.  

The County Income Surtax Act provides that the commissioner of revenue shall have 
the county income surtax collected in the same manner and at the same time as the 
state income tax is collected. It is our opinion that the commissioner of revenue may in 
his discretion apply state income taxes withheld toward the payment of any surtax owed 
by a taxpayer under the County Income Surtax Act.  

By: Gary O'Dowd  

Assistant Attorney General  


