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QUESTION
FACTS

There are twenty-six refineries and natural gas processing plants in New Mexico
licensed by this Commission with a Classification 8 license. At some of these producing
plants, several different companies are offering for sale and selling liquefied petroleum
gas but it is always loaded by the facilities and employees of the producer. Some of
these companies are licensed for another location within the state and some are
brokers who first buy from the actual plant operator and then bill the company who
moves the product from the plant. Some of these companies have offices in states other
than New Mexico but have no assets or other activities in New Mexico.

QUESTION

If an actual plant operator is licensed and then sell to a broker or reseller, who in turn
may bill one or two more in the chain before the product is billed to the company that
takes physical custody of the product, who of all of these must be licensed?

CONCLUSION
See analysis.

OPINION
{*155} ANALYSIS

The liguefied petroleum gas industry in New Mexico is governed by Section 65-7-1
through Section 65-7-23, N.M.S.A., 1953 Compilation. The purpose of the Act was to
provide safety regulations and control of the liquefied petroleum gas industry (see note
of the compiler to § 65-7-1 and Opinion of the Attorney General No. 57-157, issued July
8, 1957) and for the health, safety and protection of the public (see Opinions of the
Attorney General No. 63-53, issued May 10, 1963 and No. 65-153, issued August 16,
1965). The Act created the Liquefied Petroleum Gas Commission (Section 65-7-1) and
gave it broad licensing powers (Section 65-7-5). The types of licenses that may be
issued by the commission are enumerated in Section 65-7-8.



The question asked here concerns a Classification 8 license. That type of license is
issued by the commission under the following criteria (as set out in Section 65-7-8 (8)):

"Manufacturing and delivery of liquefied petroleum gas from manufacturer's storage
tanks to transportation equipment of licensees authorized to transport or sell such gas,
or delivery into tanks cars for shipment by rail . . . ."

We are concerned here with whether the brokers or middlemen who really do not
handle the liquefied petroleum gases but only deal in sales of the gas must have a
Classification 8 license.

The key word in answering this question is "delivery". In the technical legal sense mere
transfer of title may constitute delivery. The usual meaning of delivery is the actual
removal from the premises and a physical change in possession. What is the meaning
of "delivery" as used in Section 65-7-8 (8)?

One New Mexico case has defined delivery as the placing in possession of the subject
matter (Levers v. Atchison, Topeka and {*156} Santa Fe Ry. Co., 22 N.M. 599, 604
(1917)). Cases in other jurisdictions have also been confronted with the problem of the
meaning of delivery. The court in Bowles, Price Administrator, v. Ward (D.C.W. D.
Pa.) 65 F. Supp. 880 (1946) states at page 889:

"It must, therefore, be presumed that Congress, in enacting such statute making it
unlawful to sell or deliver in violation of the price schedule which applied to coal, used
such words according to their ordinary and usually accepted meaning. Schreffler, et al.
v. Bowles (10th Cir. 1946)

In the Schreffler case cited above, the court said that "the words 'sell and deliver' are
not synonymous terms. They have separate and distinct meanings."

In Michigan Type Co. v. Michigan Fire and Marine Insurance Co., 92 Mich. 482, 52
N.W. 1070, 1072 (1892) the court discussed the meaning of the word deliver. In that
case the court held that deliver meant removal and that in determining the meaning of
the word "deliver” all the facts must be considered.

It is evident from a reading of Section 65-7-5 that delivery was to mean something
entirely different than sale or manufacture. This section provides that no person, firm or
corporation shall:

"...engage in the manufacture, sale, transportation, dispensing or storage of liquefied
petroleum gases within this state, . . . without having first obtained from the commission
a license so to do . . . No such license shall be issued until the commission has
determined that the applicant will meet all safety requirements provided for in this act
and required by the rules and regulations of the liquefied petroleum gas commission . .



It is therefore the opinion of this office that the word deliver is not to be construed here
in its direct legal sense but here means the actual physical transportation and change of
possession of the liquefied petroleum gases. Following from that conclusion it is the
further opinion of this office that only those who have physical custody of liquefied
petroleum gas must have a Class 8 license. In order to effectuate the purpose of the
Act, which is public safety, there is no need to license a broker or middleman who is
merely selling and is not physically handling the liquefied petroleum gases in any way or
manner.



