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BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  
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QUESTIONS  

May a person under eighteen (18) years of age be prosecuted for possession of 
alcoholic beverages in a municipal court or a justice of the peace court?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*45} ANALYSIS  

Section 13-8-26 (A)(1), N.M.S.A., 1953 Compilation, of the Juvenile Code sets forth the 
jurisdiction of our juvenile courts as follows:  

"The juvenile court shall have exclusive original jurisdiction in proceedings:  

A. Concerning any juvenile under the age of eighteen [18] years living or found within 
the county:  

(1) Who has violated any law of the state, or any ordinance or regulation of a 
political subdivision thereof; Provided, however, that juveniles may in the discretion 
of the juvenile court be treated as adults where the juvenile has violated state traffic 
laws, or traffic ordinances or regulations of any political subdivision thereof." 
(Emphasis added.)  

Section 13-8-27, N.M.S.A., 1953 Compilation, provides in part as follows:  

"No person under the age of eighteen [18] years shall be charged with the 
commission of any offense, including a felony, in any court other than the juvenile 
court and any person knowingly charging a child under eighteen [18] years of age with 
an offense in any court other than the juvenile court may be punished for contempt of 
the juvenile court by the judge thereof. Provided, however, that if any child fourteen [14] 
years of age or older is charged in juvenile court with an offense which would be a 
felony if committed by an adult, and if the court after full investigation deems it contrary 
to the best interests of such child or of the public to retain jurisdiction, the court may in 



 

 

its discretion certify such child for proper criminal proceedings to any court which would 
have trial jurisdiction of such offense if committed by an adult; but no child under 
fourteen (14) years of age shall be so certified." (Emphasis added.)  

The first problem presented is whether "or regulations" as used in Section 13-8-
26(A)(1), supra, refers to regulations other than municipal traffic regulations. The 
precise language again is as follows: "juveniles may in the discretion of the juvenile 
court be treated as adults where the juvenile has violated state traffic laws, or traffic 
ordinances or regulations of any political subdivision" of the state. We believe that this is 
a situation where the rule of statutory construction noscitur a sociis applies. Under the 
rule of noscitur a sociis it is presumed that where two or more words of analogous 
meaning are employed together in a statute, they are understood to be used in the 
same sense. Perris v. Perris, 202 P.2d 731, 733 (Utah, 1949); Black's Law Dictionary 
(4th Ed., 1949). Since the terms "ordinances" and {*46} "regulations" are synonymous, 
(State ex rel Krebs v. Hoctor, 83 Neb. 690, 120 NW 199 (1909)) we must conclude 
that the term "regulations" is used in the same sense as the term "ordinances" in 
Section 13-8-26(A)(1), and therefore regulations as used in this section refers only to 
traffic regulations.  

The same results must be reached if we follow the general rule of statutory construction, 
ejusdem generis. Under this rule, general words in a statute which follow a designation 
of a particular subject will ordinarily be presumed to be restricted to embrace only the 
particular subject. Murphy v. Morley, 63 N.M. 267, 317 P.2d 817 (1957); Grafe v. 
Delgado, 30 N.M. 150, 228 Pac. 601 (1924). In section 13-8-26(A)(1), the term "traffic" 
is the particular subject and therefore under the rule of statutory construction ejusdem 
generis, regulations must be limited to traffic regulations.  

In the opinion request, it is suggusted that there is a possible conflict between two 
statutes dealing with juveniles, the Liquor Control Act and the Juvenile Code. Under 
Section 13-8-27, supra, of the Juvenile Code, no person under the age of eighteen 
years can be charged with the commission of any crime in any court other than a 
juvenile court unless the offense charged is a felony and the juvenile court judge deems 
it in the best interest of the juvenile or the public for the juvenile to be tried as an adult.  

Section 46-10-12 of the Liquor Control Act provides in part as follows:  

"It is a violation of the Liquor Control Act for any minor to buy, receive, possess or 
permit himself to be served with any alcoholic liquor except when accompanied by his 
parent, guardian, adult spouse or an adult person into whose custody he has been 
committed for the time by some court, who is actually, visibly and personally present at 
the time the alcoholic liquor is bought or received by him or possessed by him or served 
or delivered to him.  

As used in the Liquor Control Act 'minor' means any person under twenty-one 
[21] years of age.  



 

 

Violation of this section by a minor with respect to possession is a petty misdemeanor." 
(Emphasis added.)  

It is a general rule of statutory construction that where two statutes relate to the same 
subject matter both statutes must be harmonized, if possible, to give effect to each. 
State ex rel State Park and Recreation Commission v. New Mexico State 
Authority, 76 N.M. 1, 411 P.2d 984 (1966); Atchison, T. & S.F. Ry. Co. v. Town of 
Silver City, 40 N.M. 305, 59 P.2d 351 (1936). If we are to give effect to both the 
Juvenile Code and the Liquor Control Act, we must conclude that "minors" over 
eighteen but under twenty-one years of age are to be charged with violations of Section 
46-10-12(B), supra, in any court having original jurisdiction. Juveniles under the age of 
eighteen years of age who are charged with a violation of Section 46-10-12(B) are 
under the jurisdiction of the juvenile court and must be treated as juveniles.  

By: Gary O'Dowd  

Assistant Attorney General  


