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QUESTIONS  

Does a duly certified school instructor who has acquired tenure lose that tenure by 
virtue of accepting an administrator's position in the same school system in which he 
devotes more than one-half of his time to administrative duties?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*32} ANALYSIS  

Your inquiry is basically asking whether a certified school instructor who once acquires 
tenure rights subsequently loses these rights upon accepting a position as a school 
administrator within the same school system. We conclude that he would not.  

The new Public School Code, compiled as Chapter 77, Article 1, through 20, New 
Mexico Statutes Annotated, 1953 Compilation (P.S.) (being Laws 1967, Chapter 16, 
Sections 1 through 293), prescribes the requirements for acquiring tenure rights by 
certified school instructors and also the effect of these rights once acquired. (See §§ 77-
8-11, 77-8-12 and 77-8-16, supra).  

Since your question is limited to those instructors who have already acquired tenure 
rights, though employed as an administrator, we need not discuss the requisite of 
acquiring these rights. We only note that a certified school instructor who has not yet 
acquired tenure cannot compute, for this purpose, the period at which he spends over 
one-half of his employment time in administrative functions. (Section 77-8-13, supra). If 
tenure is acquired prior to becoming an administrator, however, we find nothing in the 
Code which divests the instructor of his tenure merely on the basis of being 
subsequently employed in an administrative position.  
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