
 

 

Opinion No. 68-27  

February 26, 1968  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Mr. Edmundo G. Martinez Vehicle Services Division Department of Motor Vehicles 
State Capitol Building Santa Fe, New Mexico  

QUESTIONS  

FACTS  

An owner of a 1963 Chevrolet truck permanently attached a well servicing unit to the 
chassis of the truck. The well servicing unit is large; it is made up of an engine to drive 
the unit and extendable metal arms used to drill into the well hole. Very little room exists 
on the truck bed for other items which could be hauled. The cab of the truck is large 
enough to carry three to four people and it is large enough to haul items of property 
when only one person is in it. No impediments exist which would restrain the truck's use 
on the public highways.  

1. Does the vehicle described above qualify as a special mobile equipment vehicle 
under the exemption to vehicle registration in Section 64-3-2, N.M.S.A., 1953 
Compilation?  

CONCLUSION  

1. No.  

OPINION  

{*50} ANALYSIS  

Section 64-3-2, supra, states in pertinent part:  

"Vehicles subject to registration -- Exemptions. -- Every motor vehicle, trailer, semitrailer 
and pole trailer when driven or moved upon a highway shall be subject to the 
registration and certificate of title provisions of this act except:  

* * *  

(d) Any special mobile equipment as herein defined".  

Section 64-1-12, N.M.S.A., 1953 Compilation states:  



 

 

"Every vehicle not designed or used primarily for the transportation of persons or 
property and incidentally operated or moved over the highways, including farm tractors, 
road construction or maintenance machinery, ditch-digging apparatus, well-boring 
apparatus, and concrete mixers. The foregoing enumeration shall be deemed partial 
and shall not operate to exclude other such vehicles which are within the general terms 
of this section."  

This question was considered previously by this office, Opinion of the Attorney General 
No. 58-115, dated June 3, 1958; Opinion of the Attorney General No. 67-148, dated 
December 26, 1967. On the basis of Section 64-1-12, supra, and the above opinions, 
the following {*51} questions must be answered in order to answer your question:  

1. Is the vehicle designed or used primarily for the transportation of persons or 
property?  

2. Is the vehicle incidentally moved or operated over the public highways?  

3. May the unit which is allegedly the special mobile equipment vehicle be disengaged 
from the vehicle which does the hauling or pulling?  

The well servicing unit and the truck are permanently joined. They must for the 
purposes of this opinion, be considered as one unit.  

The truck was obviously designed primarily for the transportation of people. As 
mentioned above, the cab could probably hold three or four people. Further, under the 
facts furnished to this office we cannot say the unit is not used primarily to transport 
people. The truck was also designed primarily to transport property. It is constructed 
with a large bed behind the cab. It suffices to state that the bed was obviously designed 
to be used to haul some type of property. Due to the permanent joinder of the well 
serving unit, it hauls only the unit.  

The facts presented to this office fail to substantiate a claim that the vehicle is only 
incidentally operated over the public highways. The truck appears capable of traveling 
long distances on the public highways. It also appears capable of traveling at high 
speeds.  

Finally, the well serving unit may not be disengaged from the truck. This element is 
significant. If this unit was hauled, trailer like from job to job, then a better argument 
could be made for the exemption. If the well serving unit could be disengaged, then 
facts could possibly be available to show the unit itself is used primarily for well serving 
and is operated only incidentally over the public highways This was generally the fact 
situation in Opinion of the Attorney General No. 67-148, supra. But here the exempting 
of the well servicing unit necessarily means the exemption of the truck. Based upon the 
above conclusions as to primary design and use, such an exemption may not be 
allowed.  



 

 

By: Donald W. Miller  

Assistant Attorney General  


