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QUESTION  

QUESTION  

Do cars or limousines used by motels to transport customers from an airport to the 
motel have to comply with the provisions of Sections 64-27-25, N.M.S.A., 1953 
Compilation relating to the regulation of motor carriers?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*97} ANALYSIS  

Although not specifically stated in your question it is our understanding that cars and 
limousines furnished by motels to carry passengers from airports to the motel are done 
so without charge. We will therefore answer your question assuming that additional 
factor.  

Section 64-27-1, et seq., N.M.S.A., 1953 Compilation (as amended) provides for the 
regulation {*98} of common and contract motor carriers of property and persons in the 
State of New Mexico. A common motor carrier is defined as:  

". . . Any person who or which undertakes . . . to transport passengers or property, by 
motor vehicle for hire . . ." (Emphasis added). Section 64-27-2, supra.  

A contract motor carrier of passengers is defined as:  

". . . Any person engaged in the transportation by motor vehicle of persons for hire and 
not included in the term 'common motor carrier of passengers' as herein before defined 
. . ." (Emphasis added) Section 64-27-14, supra.  

It is clear from this language that the legislature sought to regulate only those motor 
carriers who transport persons or property for hire. This leads us to the question of 
whether motels that furnish courtesy vehicles to transport their customers from the 



 

 

airport to their place of business are doing so for hire. Black's Law Dictionary, Fourth 
Edition defines hire as "compensation for the use of a things, or for labor or services." 
Applying this definition to our facts, we are of the opinion that there must be an actual 
payment of money for the use of these "courtesy" cars furnished by the motels in order 
to bring that activity within the "for hire" provision.  

We conclude, therefore, that so long as no charge is made for the use of the motel 
vehicle in the context which you have described then the motels are not subject to 
regulations as a common or contract motor carrier.  

By: David R. Sierra  

Assistant Attorney General  


