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May 27, 1968  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Ernestine D. Evans Secretary of State State Capitol Santa Fe, N. M.  

QUESTION  

QUESTION  

How long does a marriage license remain valid after issuance by the County Clerk?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

{*89} ANALYSIS  

In your letter requesting an opinion you indicate that at least in one county these 
licenses are thought to be valid for only thirty days after issuance. Other counties 
maintain they are valid indefinitely.  

It is our opinion that there is no time limitation on the validity of marriage licenses. There 
is no time period set out in the applicable statutes and to set a time limit would be 
strictly arbitrary.  

The time problem is apparently created by Section 57-1-10.1, N.M.S.A., 1953 
Compilation. This section requires an examination be made by a physician for veneral 
diseases not more than thirty days prior to the date of the application for a marriage 
license. We cannot say, however, that because of this section a marriage license is 
good for only thirty days or any other specific number of days. Attorney General Opinion 
No. 67-65 ruled that the physician's certificate had to be filed at the time a marriage 
license is applied for. Opinion No. 67-65 also discussed the three day waiting {*90} 
period provided for in Section 57-1-11.1, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.). The 
consequence of the three day waiting period is that the physician's examination can be 
over thirty days old when a license is issued but have been valid when the application 
was filed. Therefore the thirty day period in Section 57-1-10.1, supra, cannot control the 
time a marriage license is valid.  

Since there is no statutory provision controlling the time a marriage license is valid we 
must conclude that the license does not expire.  



 

 

By: Roy G. Hill  

Deputy Attorney General  


