
 

 

Opinion No. 68-70  

July 1, 1968  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Honorable Herbert J. Taylor State Senator 1602 Linda Drive Gallup, N. M. 87301  

QUESTION  

FACTS.  

A teacher was employed under contract by a school district for the school years of 
1962-1963 and 1963-1964 and then took a year's leave of absence in the 1964-1965 
school year. The teacher returned and was employed by the school district during the 
next three successive school years. No contract has been signed for the 1968-1969 
school year. The teacher, however, was given tenure by the school board at the end of 
the 1966 school year.  

QUESTIONS  

1. Could a school board lawfully grant tenure to a teacher who does not other wise meet 
the requirements of Section 73-12-13, N.M.S.A., 1953 Compilation?  

2. Did the above described teacher acquire tenure when his three years of service were 
not consecutive, having been interrupted by a leave of absence for one year and not 
having a contract for the next school year?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. See analysis.  

OPINION  

{*114} ANALYSIS  

Section 73-12-13, N.M.S.A., 1953 Compilation provided that any certified employee who 
was "employed" in a particular county or other particular administrative school unit for 
three consecutive years and who holds a contract for the completion of a fourth 
consecutive year in the school district cannot be dismissed without cause. It is our 
opinion that a school board neither has the power to confer tenure upon a teacher who 
has not met the conditions of Section 73-12-13, supra, now Section 77-8-11, N.M.S.A., 
1953 Compilation, nor deny tenure to a teacher who has met the conditions of one of 
these sections of the New Mexico Statutes.  



 

 

It is our opinion that "employed" as used in Section 73-12-13, supra, and now Section 
77-8-11, supra, requires that a contract be entered into for four consecutive years and 
services be rendered. See Wood v. Los Angeles City School District, 44 P.2d 644, 
645 (Calif. Dist. Ct. of App. 2d Dist. 1935). If a contract was not entered into between 
the school board and the above described teacher in the 1964-1965 school year, the 
local school board had no authority to confer tenure on the teacher at the end of the 
1965-1966 school year.  

By: Gary O'Dowd  

Assistant Attorney General  


