
 

 

Opinion No. 68-35  

March 20, 1968  

OPINION OF: BOSTON E. WITT, Attorney General  

BY: Gary O'Dowd, Assistant Attorney General  

TO: Harry Wugalter, Chief Public School Finance Division Department of Finance and 
Administration Legislative-Executive Building Santa Fe, New Mexico  

BACKGROUND  

For a short period in the month of February many public school teachers in a number of 
school districts in this state failed or refused to report to their classrooms without an 
excused or authorized absence. The reaction of the local school boards was by no 
means uniform. Some local boards took affirmative action in one way or another, others 
took no action. After the teachers reported back to their classrooms, the various local 
boards of education as well as representatives of the teachers sought the advice of the 
Public School Finance Division of the Department of Finance and Administration and 
the Department of Education. The numerous inquiries from the local boards as well as 
from the representatives of the teachers brought about this opinion request.  

It was mentioned above that the reactions of the local boards to the teacher walkout 
were by no means uniform. Three school districts are representative of the patterns that 
were followed by the local school boards. For simplicity, we have designated the three 
representative school districts as Districts A, B and C. We will briefly set forth the events 
as they occurred in each of these school districts along with the questions presented to 
this office and our conclusions before setting forth our analysis and opinion.  

SCHOOL DISTRICT A  

On February 22, 1968, the schools of School District A were not closed by local school 
board action. Some teachers reported for work while many others did not. The board of 
education of School District A met and officially closed all schools in the district on 
February 23, 26, 27 and 28.  

1. In order to comply with the minimum school year, must the board of education make 
up the days lost through official board closing on February 23, 26, 27 and 28?  

2. Must the board of education of School District A pay the daily wage, as stipulated in 
the teaching contract, to those teachers who did not present themselves on February 
22nd, and for whom there was no clarification of absence that might be covered via the 
sick leave provision, or other board policy provisions?  



 

 

3. If the board of education of School District A wishes to make up February 22nd, is it 
legal for the board of education to compel those teachers who honored the school 
calendar and reported for duty that day, to add an additional day of service to the school 
year?  

CONCLUSIONS  

1. Not unless those days are necessary to meet the minimum requirement of 180 
teaching days.  

2. No, but see analysis.  

3. No, but see analysis.  

SCHOOL DISTRICT B  

In School District B, the public school teachers requested time off from their 
assignments. This request was refused by the local school board of this district. On 
February 26th some teachers presented themselves for duty. Custodial, maintenance, 
cafeteria and pupil transportation services were performed. After an evaluation of the 
situation, the local school board through its superintendent closed school.  

1. Is it legal for the local board of education to meet after the opening of school, and 
order the school closed retroactively in order that the day be added to the adopted 
school calendar?  

2. May the local board of education of School District B compel those teachers who 
reported for duty on February 26th to add another day of service to the school 
calendar?  

1. See analysis.  

2. No.  

SCHOOL DISTRICT C  

The local board of education of School District C denied a request by a teacher 
organization to grant professional leave to its teachers or to close the school on a 
particular day. Schools in the district were not closed and some teachers reported to 
their classrooms as stipulated by the school district's calendar, while others did not. The 
school district hired substitutes to fill the positions of the teachers who did not present 
themselves for duty. Now a request has come from the teacher organization for the 
board of education to retroactively declare that day a professional study day, and that 
no deduction of pay be made for any of the certified personnel who participated.  



 

 

1. Is it lawful for the board to retroactively close the schools in the district on that day 
and add an additional day to its school district calendar?  

2. If it is legal, then must those teachers who presented themselves for service and 
taught that day, as well as those teachers who were absent because of verified bona 
fide reasons acceptable through board policy, be expected to add another day of 
service to the calendar without remuneration?  

3. If the board of education of School District C wishes to require an additional day of 
service from those teachers who presented themselves as per terms of the school 
district's calendar and whose pay was not reduced, must the board amend those 
teachers' contracts if it desires to pay them for the additional day?  

1. No, but see analysis.  

2. No.  

3. Yes.  

Subsequent to the above factual situations and questions being presented to this office 
the following supplemental questions have been asked:  

1. Is it legal or a local board of education to grant leave without pay for a given number 
of days to school personnel in order that they may engage in professional organization-
sponsored activities?  

2. Is it legal for a local board of education to grant leave with pay for a given number of 
days to school personnel in order that they may engage in professional organization - 
sponsored activities?  

3. Is it legal for a local board of education to grant leave with pay, less the amount 
required to pay a substitute, for a given number of days to school personnel in order 
that they may engage in professional organization-sponsored activities?  

1. Yes.  

2. Yes.  

3. Yes, but see analysis.  

ANALYSIS  

{*63}  

Section 77-6-9A of the Public School Code (Sections 77-1-1 through 77-20-11, 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.)) provides as follows:  



 

 

"No budget for a school district shall be approved by the division (Division of Public 
School Finance) which does not provide for:  

A. a school year consisting of at least one hundred eighty [180] teaching days. The 
state board shall, by regulation, establish the requirements for a teaching day." 
(Emphasis added).  

Evidently, Section 77-4-2 of the Public School Code authorizes local boards of 
education to adopt regulations and pursuant thereto to enter into contracts with teachers 
providing for a school year exceeding 180 teaching days. A "school year" is defined as 
the total number of teaching days offered by public schools in a school district during a 
period of twelve consecutive months.  

Employment contracts between local school boards and teachers must be on forms 
approved by the state board of education. See Section 77-8-8 of the Public School 
Code. The approved form contract provides that the teacher shall present himself or 
herself for duty at such times and places as designated. For each day's absence from 
duty not included in sick leave, or otherwise compensated for in accordance with rules 
and regulations of the local school board, the contract provides that there is to be 
deducted from the teacher's salary a proportionate amount or such lesser portion of the 
total annual salary as shall be established by the local school board. The contract 
further provides that these deductions are to be made from the installments due the 
teacher following such absence. Under this contract teachers agree to comply with the 
lawful rules and regulations of the local school board, which would include rules and 
regulations setting forth the days of the school year which will be teaching days as that 
term is defined by the State Board of Education.  

At this point, we believe it is important to point out more specifically that the Public 
School Code requires a school district to have 180 teaching days while the teachers 
contractual form uses the phrase "duty days". These terms are not always synonymous 
in that a teacher may be paid for a duty day that cannot be classified as a "teaching 
day". An example of this is a day where teachers are paid for attending a professional 
meeting connected with their profession pursuant to Section 77-8-5 of the Public School 
Code. While this is to be considered a "duty day" under the teacher's contract, it cannot 
be considered a "teaching day" as that term is ordinarily used. See Attorney General 
Opinion No. 63-169, issued December 20, 1963.  

With the above discussion in mind, it is fairly easy to answer a number of the inquiries 
presented in this opinion request. First of all we were asked if School District A must 
make up the days lost through the official board action of closing the schools on 
February 23, 26, 27 and 28. Section 77-6-9 A, supra, only requires a school district to 
have 180 teaching days. The local school board has the power to decide what days and 
the number of days that will be teaching days in the school district so long as they 
provide for at least 180 teaching days. If for any reason the local board closes the 
schools in the district on days that normally would be teaching days, those days must 
be made up at some time during the school year if the loss of the days would result in 



 

 

the district holding less than 180 teaching days. See Attorney General Opinion 63-169, 
supra. If the days are not made up the school district could not receive its full 
distribution from the state equalization fund. If School District A has contracts {*64} with 
its teachers providing for 183 duty days and the school teachers have already attended 
2 days of professional meetings the school board must make up at least 3 of the days 
lost through the official board closing on February 23, 26, 27 and 28 or the school 
district will not be able to comply with the requirement of 180 teaching days.  

The second question directed to School District A asks if the local school board must 
pay the daily wage, as stipulated in the teaching contract, to those teachers who 
"walked out" on February 22, 1968. In answering this question, we believe that the 
provisions of the teachers' contract are controlling. That is, if the absence from duty is 
not included in sick leave, or otherwise compensated for in accordance with the rules 
and regulations of the local board, there must be deducted from the teacher's salary a 
proportionate amount or such lesser portion of the total annual salary as shall be 
established by the board. The only question is how much the local board will decide to 
deduct from the teachers' salaries. The amount to be deducted will be further discussed 
in our answer to question 3 of the supplemental questions.  

Next we are asked if a local school board may compel teachers who reported for duty 
on a regular school day to add an additional day of service during the school year. 
Again we look to the teachers contract and find that the answer is unequivocally, no. 
Such a teacher has contracted to present himself or herself for duty on a certain number 
of duty days during the school year. If the teacher tenders his or hers services on a day 
that school has not been closed by the local school board, the local board must 
recognize this as a "duty day" under the terms of the teacher's employment contract. 
The teacher is obligated to tender his or her services only on the number of duty days 
prescribed in the teaching contract, and no more.  

In School District B. the local school board did not close school until after some 
teachers had presented themselves for duty. Custodial, maintenance, cafeteria and 
pupil transportation services were performed, and then the local school board closed 
the schools. It is the opinion of this office that this day must be included as a "duty day" 
under the terms of the teachers employment contract and those teachers who 
presented themselves for duty must be given credit for having worked on that day. This 
is not to say that the day can be included as a teaching day under the provisions of 
Section 77-6-9, supra. If the local school board wishes to add a day to the school year, 
it may do so, but those teachers who have already reported on the number of duty days 
required under their contract may not be compelled to teach an additional day.  

An additional problem arises with adding another day to the school year due to the fact 
that transportation services have already been performed on a day that the school 
board of School District B now wishes to classify as a day that schools in the district 
were closed. The transportation distribution from the state equalization fund is based on 
180 teaching days. Presumably no other moneys would be available from the state to 



 

 

help pay for the transportation of students on the extra day proposed by the local school 
board of School District B.  

Question 1 under the heading "School District C" asks if a school board may 
retroactively declare a school day to be a professional study day. Section 77-8-5 of the 
Public School Code provides that local school boards may pay teachers:  

". . . according to their em-employment contracts on evidence of attendance at any 
professional meeting connected with their profession as educators or associated with 
the courses of instruction in which they specialize." (Emphasis added).  

{*65} We must therefore look to the teachers form employment contract to determine 
whether the board may retroactively declare a school day to be a professional school 
day. The teachers form contract provides:  

"For each day's absence from duty not included in sick leave, or otherwise 
compensated for in accordance with the rules and regulations of the Board, there shall 
be deducted from said salary a proportionate amount of such lesser portion of the 
total annual salary as shall be established by the Board." Emphasis added).  

We are told that in School District C, the teachers requested a professional study day 
and such request was denied by the local school board. Thus it cannot now be argued 
that the days absence for a "professional study day" was pursuant to a rule or regulation 
of the board. Since the teachers in School District C were not excused by a rule or 
regulation of the Board, the board must now, pursuant to the teacher form contract, 
make the appropriate deduction from the salaries of those teachers who failed to report 
to class without an authorized absence.  

In answer to the second and third questions directed to School District C, those 
teachers who have already taught or offered to teach on a day that schools were open 
cannot be required to add another day of service without receiving compensation 
beyond the compensation provided for in their contract. This also applies to those 
teachers who were absent because of verified reasons acceptable through board policy. 
They cannot be expected to teach an extra day without additional compensation being 
paid by the school board. If the board of education wishes to ask those teachers who 
performed pursuant to their contractual obligations to teach an additional day the 
teachers contract should be amended to provide for the additional duty day and the 
additional compensation that will be paid for this additional duty day.  

The supplemental questions asked are all related to attendance by teachers at 
professional meetings connected with their profession or associated with the courses of 
instruction in which they specialize. In answer to the first question, we can find nothing 
which would prohibit a local board of education from granting a teacher leave without 
pay to attend professional organization-sponsored activities. The local school board, in 
its discretion, may pay teachers attending such professional organization-sponsored 
activities. See Section 77-8-5, supra.  



 

 

Last of all we have been asked if a local board of education may grant leave with pay, 
less the amount required to pay a substitute, so that the teachers may engage in 
professional organization sponsored activities. As pointed out above, the teachers form 
contract provides that if the absence is unauthorized absence, the board may deduct 
from the teacher's salary either a proportionate amount of the total annual salary or 
such lesser portion of the total annual salary as shall be established by the board. Thus 
if the teacher has contracted to perform 183 duty days and is absent 1 day for which 
absence is unauthorized, the board may deduct 1/183 of the teachers annual salary. 
The board, however, may establish a policy of deducting a lesser amount from the 
teachers salary. Certainly a deduction for unauthorized leave in an amount equal to the 
cost of hiring a substitute teacher is authorized under the teacher form contract.  


