
 

 

Opinion No. 68-55  

May 28, 1968  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Harry Wugalter, Chief Public School Finance Division Department of Finance and 
Administration Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

FACTS  

Section 77-11-3.1 B. N.M.S.A., 1953 Compilation provides as follows:  

"Mentally or physically handicapped students attending a nonprofit training center 
pursuant to this section shall be counted as non-handicapped students in computing 
membership of the school district for distribution of the basic state support distribution of 
the Public School Equalization Fund."  

QUESTION  

Would the average daily membership of these nonprofit training centers be based on:  

1. children of compulsory school age as set out in 77-10-2 as "any person attaining six 
years of age prior to January 1 of a school year and until attaining seventeen years of 
age"  

2. children defined as educable and mentally handicapped under 77-11-3 as "children 
between the ages of six and twenty-one"  

3. Any child in average daily membership regardless of age?"  

CONCLUSION  

See Analysis.  

OPINION  

{*92} ANALYSIS  

In Attorney General Opinion No. 63-31, issued March 4, 1968, this office said that when 
handicapped students are attending a nonprofit training center pursuant to Section 77-
11-3.1, supra, the Chief of Public School Finance must count those students as non-
handicapped students and their membership must be weighted pursuant to subsections 
A and B of Section 77-6-18, supra. Since mentally handicapped students cannot be 



 

 

classified as elementary, junior high or high school students, they are given the average 
weighting factor of the school district to which the distribution is made.  

The above weighting factor is multiplied by the membership in the school district for the 
first 80 days of the school year to determine the weighted 80 day average daily 
membership. "Membership" as used in the Public School Finance Act means;  

"the total enrollment of qualified students for each school day of the school year used, 
minus withdrawals of qualified students, divided by the number of school days of the 
school year used. . ." Section 77-6-2 D. N.M.S.A., 1953 Compilation.  

A "qualified student" for the purpose of making allocations and distributions pursuant to 
Section 77-6-18 A, supra, means;  

"a regularly enrolled public school student at least six (6) years of age prior to January 1 
of a school year; not graduated from a high school; and regularly enrolled in one-half or 
more of the minimum course of instruction {*93} requirements approved by the state 
board for public school school students;" Section 77-6-2 C, N.M.S.A., 1953 Compilation.  

Since Section 77-11-3.1 B, supra, provides that the Chief of the Division of Public 
School Finance must count mentally or physically handicapped students attending 
nonprofit training centers as non-handicapped students for distribution of the basic state 
support distribution of the Public School Equalization Fund, it is our opinion that only 
those handicapped students attending nonprofit training centers who are "qualified 
students" as defined in Section 77-6-2, supra, may be counted in the membership of the 
school district. Thus to be counted in the membership of the school district the 
handicapped student attending a nonprofit training center must be at least six years of 
age prior to January 1 of the school year, have not graduated from high school and be 
enrolled in one-half or more of the minimum course of instruction of the nonprofit 
training school. We find no age limit for handicapped students to be counted as 
"qualified students" when determining membership of the school district for purposes of 
basic state support to the school district.  

In answer to the alternatives presented in the question, we first of all do not believe that 
the compulsory school attendance law is to be used when determining "qualified 
students" for purposes of determining the basic state support to the school district. 
Secondly, we do not believe Section 77-11-3, N.M.S.A., 1953 Compilation is controlling. 
This section defines "educable mentally handicapped children" and "trainable mentally 
handicapped children" as children between the ages of six and twenty-one years of age 
who are in special educational facilities made available in the school district. Section 77-
11-3.1, supra, does not require that mentally or handicapped students be "children" to 
attend a nonprofit training center. We believe that the third alternative has already been 
answered, the average daily membership of nonprofit training centers includes all 
qualified students who are six years of age or older prior to January 1 of the current 
school year. There is no age limit so long as the student meets the other requirements 
necessary to be classified as a "qualified student."  



 

 

By: Gary O'Dowd  

Assistant Attorney General  


