
 

 

Opinion No. 68-66  

June 24, 1968  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Mr. Oliver E. Payne Chief Counsel, Legal Division State Highway Department P.O. 
Box 1149 Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Does the State Highway Commission presently have legislative authorization to make 
relocation payments (to other than utility companies)?  

CONCLUSIONS  

No.  

OPINION  

{*110} ANALYSIS  

We assume from your question that you are speaking of the relocation of uncondemned 
improvements on condemned property. Your question has also eliminated utility 
companies.  

We find no statutory authority that would authorize the State Highway Commission to 
make such relocation payments. In our opinion, an attempt without a specific statutory 
mandate to pay these relocation costs would run afoul of the constitutional prohibitions 
of Article IX, Section 14, New Mexico Constitution. See State Highway Commission v. 
Southern Union Gas Company, 65 N.M. 84, 332 P.2d 1007 (1958).  

Consideration of relocation costs in determining damages does however, appear to 
have a proper place. In Board of Trustees v. B. J. Service, Inc., 75 N.M. 459 at 461, 
406 P.2d 171, our Supreme Court, after stating that this state is firmly committed to the 
"before and after" rule as a measure of damages made the following pertinent remarks:  

"In the application of such rule, it is proper to consider the cost of improvements for 
restoration purposes and relocation costs as helpful aids in determining the difference in 
the before and after value of the property. However, such prospective expenditures are 
not, themselves, proper elements of damage. (citations omitted) [Where part of a tract 
of land has been taken the question is how much less is the tract as a whole worth with 
the piece taken out of it than it was worth before the taking? In determining the value of 
the property after the taking, the tribunal assessing the damages must take into 



 

 

consideration every element which a purchaser willing but not obliged to buy would 
consider, and "separate items may be considered not as specific items of loss, but 
merely with respect to their effect upon the market value.' 4 Nichols on Eminent 
Domain, p. 552]."  

In view of all the foregoing we have concluded that the answer to your question is "no".  

By: Roy G. Hill  

Deputy Attorney General  


