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QUESTION
QUESTIONS
The following questions are directed to the County Income Surtax Law which was
enacted during the 1968 Special Session of the Legislature as Senate Floor Substitute

for Senate Bill No. 2.

1. Must voter registration books be used at an election held pursuant to the County
Income Surtax Law?

2. Must voter registration books be closed for 30 days prior to an election held pursuant
to the County Income Surtax Law?

3. Must voting machines be used?

4. If voting machines must be used, what kind of timing is necessary by way of waiting
after the primary election to clear the machines?

5. How long after an election held pursuant to the County Income Surtax Law must
voting machines be left intact before they can be reset for purposes of the general
election?

6. What would be the effect of an election contest or recount in the primary election with
reference to timing, and what would be the effect of a recount request in an election
held pursuant to the County Income Surtax Law on timing?

7. In an election held pursuant to the County Income Surtax Law, must every voting
division be used that is used in a general election?

8. Since there is a reference in the County Income Surtax Law to primary elections:
A. May registered independent voters vote in a county Income Surtax Election?

B. If registered independent voters are not allowed to vote in such an election, would
the law be constitutional?



CONCLUSIONS

1. No.

2. No.

3. Yes.

4. See analysis.

5. See analysis.

6. See Analysis.

7. Yes.

8. A. Yes.

B. Question is moot.
OPINION

{*120} ANALYSIS

The County Income Surtax Law, which was enacted during the 1968 Special Session of
the Legislature as Senate Floor Substitute for Senate Bill No. 2 will become effective on
August 22, 1968. After the effective date of this act, the members of all local school
boards headquartered within a county may adopt a resolution to impose a county
income surtax up to a maximum of fifty percent of the income tax imposed by the
Income Tax Act. However, before a resolution is adopted the local board, if only one
board is headquartered within the County, or boards of education must hold a public
hearing on the question of the resolution. Notice of this hearing must be given once
each week for two consecutive weeks, the last publication occurring at least five days
prior to the hearing. If a resolution is adopted by the school board or school boards, an
election must be held and a majority of the qualified electors residing in the county must
vote in favor of the resolution before it becomes effective. Section 2 C of the county
income surtax act provides for the election as follows:

"No resolution imposing the tax shall go into effect until after an election is held and a
majority of the qualified electors residing in the county voting on the question vote in
favor of imposing the surtax. The resolution submitted to the electors for approval shall
be the same resolution as that approved by the school board or boards after public
hearing and approved in form by the commissioner of revenue. The board of county
commissioners shall provide at the expense of the school district or districts, for an
election on the question {*121} of imposing the surtax within sixty days after the day the
board or boards of education pass the resolution. Any election held pursuant to this



section shall be conducted and canvassed in the same manner as any primary
election.” (Emphasis added)

With this preliminary discussion in mind we now turn to the questions presented to this
Office.

Questions 1, 2 and 8 are all closely related and will therefore be answered together. In
guestion 8 we are asked if independent voters may vote. As will be seen below, it is our
opinion that independent voters may vote in a County Income Surtax Election. It will be
noted that Section 2 C quoted above provides that an election under the County Income
Surtax Law is to be conducted and canvassed in the same manner as any primary
election. Section 3-11-10, N.M.S.A., 1953 Compilation provides that only qualified
registered electors of the state belonging to a political party may vote in a primary
election. If we were to follow the provisions of the Primary Election Code in determining
the qualifications of voters, it would mean only democrats and republicans could vote in
a County Income Surtax Election. However, we do not believe that the legislature
intended that the qualifications of voters be determined by the Primary Election Code.
Rather we believe that the legislature intended that the first sentence of Section 2 C be
controlling in determining who may vote in a county income surtax election. That
sentence provides that qualified electors residing in the county may vote in a county
income surtax election. Article VII, Section 1 of the New Mexico Constitution, as
amended November 7, 1967, defines a "qualified voter" as follows:

"Every citizen of the United States, who is over the age of twenty-one years, and has
resided in New Mexico twelve months, in the county ninety days, and in the precinct in
which he offers to vote thirty days, next preceding the election, except idiots, insane
persons, and persons convicted of a felonious or infamous crime unless restored to
political rights, shall be qualified to vote at all elections for public officers."

Article VII, Section 1 further provides that the legislature has the power to require the
registration of qualified electors as a requisite for voting. The legislature, when enacting
the county income surtax act, did not require voters to be registered in order to vote. In
Johnston v. Board of Education of Portales, 65 N.M. 147, 333 P.2d 1051 (1959) the
New Mexico Supreme Court held that unless the legislature required that an individual
be registered to vote in a school bond election, registration was not necessary for a
gualified elector to vote in such an election. It is our opinion that the rule set forth in the
Johnston decision is controlling here. Since the legislature did not require qualified
electors to be registered, registration is not necessary for a qualified elector to vote in a
county income surtax election. Since voters need not be registered to vote in a county
income. surtax election, voter registration books need not be used at such an election.
The answer to the first question is therefore no. In answer to the second question, since
it will not be necessary to use voter registration books at a county income surtax
election, such books need not be closed 30 days prior to the election.

Next we are asked if voting machines must be used in a county income surtax election.
We have already pointed out that such an election is to be conducted and canvassed in



the same manner as any primary election. The "Compulsory Voting Machine Act",
Sections 3-4-27 through 3-4-33, N.M.S.A., 1953 Compilation makes it mandatory that
voting machines be used in all primary elections. It is our opinion that the provisions
{*122} of the Compulsory Voting Machine Act must be complied with in conducting a
county income surtax election and therefore voting machines must be used.

The next three questions are related to the timing of the primary election, a county
income surtax election and finally the general election, and will therefore be dealt with
as one question. Primary elections are held on the last Tuesday in August of each even-
numbered year. Section 3-11-14.1, N.M.S.A., 1953 Compilation. This year the primary
election will be held on August 27, 1968. As we pointed out above, voting machines
must be used at this election. The question then arises as to how long the voting
machines must remain sealed after the Primary Election of August 27, 1968. The
Compulsory Voting Machine Act provides that voting machines shall remain locked for a
period of 31 days after an election other than a municipal election. See Section 3-4-21,
N.M.S.A., 1953 Compilation. Voting machines may be opened before the expiration of
the 31 day period upon an order of a district court judge in the county if he finds that it is
unlikely that an election contest will develop. However, because of provisions in the
Primary Election Code relating to canvassing and recounts, it will be seen below that
voting machines cannot be opened and reset for at least 25 days even with a court
order.

Section 3-11-22, N.M.S.A., 1953 Compilation relates to both county and state
canvassing of the Primary Election. This section provides that within 15 days after the
primary election the state canvassing board issues certificates of nomination. See
Section 3-11-22, N.M.S.A., 1953 Compilation. A recount may then be demanded by any
state candidate within 10 days after issuance of the certificates of nomination. See
Section 3-11-33, NMSA., 1953 Compilation. Thus even with a court order the earliest
the voting machines could be opened and reset for the next election would be
September 21, 1968. Without a court order the voting machines would become
available for the next election on September 28, 1968. If there is an election contest the
voting machines might not be available until sometime after September 28, 1968.

If a county income surtax election were to be held on October 7, 1968, allowing one
week for the voting machines to be reset for such an election after the machines are
opened on September 28, 1968, the voting machines would have to remain locked until
November 7, 1968, two days after the general election. See Section 3-4-21, supra.
Even if the voting machines could be opened prior to the general election, it would still
be impossible to hold an election using voting machines between the primary and
general elections. Section 3-4-9(C), N.M.S.A., 1953 Compilation provides that the
inspection and sealing of voting machines shall begin within 30 days prior to any
election and shall continue until the machines are sealed. It is our understanding that it
takes most of the statutory 30 days to prepare voting machines in some of the larger
counties of this State. Thus it will be necessary to begin preparing the voting machines
on or before October 7 1968, for the general election. This is at most 8 days after the
machines are opened after the primary election. We must therefore conclude that it is



impossible to comply with our election laws and hold an election using voting machines
between the primary and general elections.

The question which naturally arises then is, when may a county income surtax election
be held? We believe that the earliest date possible would be sometime after December
16, 1968. This is assuming that it would take only one week to set the voting machines
for this election. Such an election must be held prior to January 1, 1969 as the county

income surtax law allows the tax to be imposed only for the 1968 calendar year. We do
not believe that the {*123} legislature authorized such a tax to be adopted retroactively.

The only question that we have not answered is question 7 which asks if every voting
division must be used in a county income surtax election. Again, it must be pointed out
that such an election must be conducted and canvassed in the same manner as any
primary election. Section 3-2-3.2, N.M.S.A., 1953 Compilation provides for the
consolidation of voting divisions in all elections other than the general election. Section
3-2-3.3, N.M.S.A., 1953 Compilation places a limitation on consolidation for primary
elections as follows:

"No consolidation shall be made for a primary election where the aggregate vote in the
voting divisions proposed to be consolidated exceeded five hundred votes at the last
preceding primary election."

In answer to the seventh question, voting divisions may be consolidated in county
income surtax elections only if the divisions proposed to be consolidated had an
aggregate of 500 or less votes cast at the last primary election. The last primary election
would be the primary election held on August 27, 1968.

We have written this opinion in full light of the fact that the resolution imposing the
county income surtax is to be enforced in accordance with the Tax Administration Act.
Under this Act any taxpayer could make a claim for refund of the taxes paid within three
years of the end of the calendar year in which payment was due. See Section 72-13-40,
N.M.S.A., 1953 Compilation. If the taxpayer was successful in attacking the resolution
imposing a county income surtax, the taxes paid would have to be refunded by the
school district or districts with 6% interest thereon.

By: Gary O'Dowd

Assistant Attorney General



