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QUESTION  

QUESTION  

Does Section 3-11-10, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), give a person the right to 
register and vote in the primary election even though he will not have been a resident of 
New Mexico for a year until after the date of the primary election?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*130} ANALYSIS  

The identical problem was raised in Opinion of the Attorney General No. 3550, dated 
June 18, 1940. It was said that:  

[A] person who will not be 21 years of age at the next succeeding primary election is not 
entitled to be registered before the primary election, even though he will be 21 years of 
age at the time of the general election. He will simply have to wait until after the primary 
in order to be registered.  

Opinion No. 3550, supra, was interpreting Section 1, Chapter 152, Laws of 1939. This 
provision has remained in effect and has undergone no relevant changes since that 
time. It is now Section 3-2-49, N.M.S.A., 1953 Compilation and provides:  

Registration required. -- No person shall vote at any general, special, primary, or 
municipal election unless registered as provided by the laws of the state of New Mexico 
and unless otherwise qualified as herein provided; and no ballot of any unregistered or 
otherwise unqualified elector or person, shall be cast, counted or canvassed. The 
provisions of this section shall be mandatory. No person shall be registered unless 
at the next ensuing election he will have the qualifications of an elector as hereinafter 
provided and registers as provided by the laws of New Mexico. (Emphasis added)  



 

 

In this provision the reference to "ensuing election" in the last sentence refers to the 
types of elections listed in the first sentence. Thus, on the face of Section 3-2-49, a 
person can only register to vote before the primary if he will meet the age and residency 
requirements for voting which are imposed by the Constitution and statutes prior to such 
primary election.  

Section 3-11-10, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides:  

Persons entitled to vote. -- At any and all primary elections held in the state of New 
Mexico, or in any subdivision thereof, under the provisions of this act [3-11-1 to 3-11-
35], all qualified registered electors of the state belonging to any political party 
participating in such primary election entitled to vote at the next ensuing general 
election shall be entitled to and shall have the right to vote, and no such qualified 
registered elector of the state shall be denied the right to freely vote or in any manner 
hindered in freely voting at such primary election by reason of race, descent or religion 
or by reason of the lack of ability to read, write or speak any language.  

{*131} This provision has no effect upon the conclusion reached above reaffirming the 
decision in Opinion No. 3550, supra. The same statute was on the books in 1940 as 
Section 3, Ch. 2, Laws of 1938 (S.S.), and has not changed since that time.  

This provision accords the franchise in primaries to persons who are "qualified 
registered" electors entitled to vote at the next ensuing general election. A person who 
is not yet qualified to vote in the general election though registered could not exercise 
his franchise in the primary election.  

The intent of Section 3-2-49, supra, was to set up qualifications and timing for the 
physical act of registration. Section 3-11-10, supra, is not contradictory. Rather, it 
adopts those qualifications set forth in Section 3-2-49, supra, and defines the franchise 
in primary elections by those qualifications.  

Therefore, a person who will not have met both the age and residency requirements 
established by law, by the time of the coming primary election, is not entitled to be 
registered before said primary, even though he will have met these requirements by the 
time of the general election. Such registration cannot occur until after the primary.  

By: Roy G. Hill  

Deputy Attorney General  


