
 

 

Opinion No. 68-67  

June 24, 1968  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Honorable Joe Angel District Judge Fourth Judicial District Las Vegas, New Mexico  

QUESTION  

FACTS  

We have adopted the following facts from your letter.  

"Recently the Town and City of Las Vegas approved consolidation of these two 
municipalities effective March of 1970. Article three of the Consolidation Procedure 
provides for a Joint Commission on Consolidation to be appointed by the respective 
mayors, which commission shall function as a legal entity under authority of the Joint 
Powers Agreements Act., Sections 4-22-1 to 7, N.M.S.A., 1953 Compilation, and whose 
purpose will be to effectuate the transition of the new government.  

I have been appointed by the mayor of West Las Vegas to the commission, and I have 
been elected chairman by members of said commission subject to a legal determination 
that I can serve in such capacity."  

QUESTION  

Would my position on this commission be compatible with my office of District Judge?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*111} ANALYSIS  

Article VI, Section 19, Constitution of New Mexico provides as follows:  

"No judge of the Supreme or district courts shall be nominated or elected to any other 
than a judicial office in this state."  

This is the only provision in our statutes or constitution that we have found that involves 
what other positions a district judge may hold. It is our opinion that serving on the 
commission set out in the fact would clearly not violate the quoted constitutional 
provision.  



 

 

Further we see no conflict in the two positions under consideration that would cause 
them to be incompatible as defined in Haymaker v. State, 22 N.M. 400, 163 Pac. 248. 
The test of that case reads:  

"In legal contemplation, incompatibility between two offices is an inconsistency between 
the functions of the two. The offices must subordinate, one to the other, and they must, 
per se, have the right to interfere with the other before they are incompatible." (Citation 
omitted)  

It is also our opinion that the possibility that some action of the commission might be 
before the courts of this state one day is not enough to make the positions incompatible. 
See Attorney General Opinion No. 4725 dated June 7, 1945. In that opinion we quoted 
the following pertinent language from In re Opinion of the Justices, 29 N.E. 2d 738 an 
opinion by the Supreme Court of Massachusetts.  

"The office and the position are in no way related. It may be that it would be possible for 
a case to come before the Superior Court involving the action of such a board. But this 
possibility seems remote and the result would be merely the disqualification of the 
judge to hear the case. See Edwards v. Cockburn, 257 Mass. 153, 157, 153 N.E., 796. 
And an occasional disqualification of a judge to hear a case pending in the court of 
which he is a member does not preclude his continuing to hold the office, particularly 
where, as in the Superior Court * * * there are other judges qualified to hear the case." 
(Emphasis ours.)  

In view of all the foregoing it is our opinion that you may legally serve on the Joint 
Commission on Consolidation.  

By: Roy G. Hill  

Deputy Attorney General  


