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QUESTION  

QUESTION  

Does a Justice of the Peace have jurisdiction under Section 64-22-19, N.M.S.A., 1953 
Compilation (P.S.)?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*143} ANALYSIS  

Section 64-22-19, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) reads:  

"Minor driving motor vehicle while possessing alcoholic liquor -- Suspension of driver's 
license. -- Upon determination that a minor has violated the provisions of this act, the 
judge trying the case shall suspend the minor's driver's license for a period of not less 
than one (1) day but for not more than any period of time which runs past the twenty-
first birthday of such minor."  

The preceding section to 64-22-19, supra, of the Motor Vehicle Code. (64-22-18), states 
that:  

"Any person under the age of eighteen (18) years of age who violates Section 1 (64-22-
17) of this act (64-22-17 to 64-22-20) shall be charged as a juvenile offender." 
(Emphasis supplied).  

Since only the juvenile court judge has original jurisdiction over juvenile offenders, the 
Justice of the Peace is precluded from having jurisdiction, Section 13-8-26, N.M.S.A., 
1953 Compilation (P.S.). Therefore, the answer to your question is no.  

By: Spencer T. King  

Assistant Attorney General  


