
 

 

Opinion No. 69-02  

January 9, 1969  

BY: OPINION OF JAMES A. MALONEY, Attorney General Gary O'Dowd, Assistant 
Attorney General  

TO: Luis L. Fernandez, Chief, Local Government Division, Department of Finance and 
Administration, Legislative Executive Building, Santa Fe, New Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

When a municipality pursuant to Section 14-9-3, N.M.S.A., 1953 Compilation, provides 
for the first time that the mayor and council members are to be paid for attending council 
meetings, is it legal for the council members who were serving a term in office at the 
time the ordinance was enacted and who are still serving the same term to draw such 
compensation?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*4} ANALYSIS  

Section 14-9-3, N.M.S.A., 1953 Compilation provides compensation for the governing 
body of a municipality under the mayorcouncil form of government as follows:  

"A. When deemed in the public interest the governing body may provide by ordinance 
that the mayor and the individual members of the governing body be paid compensation 
for actual attendance at a meeting of the governing body but no compensation shall be 
paid for attending more than four [4] meetings a month.  

B. No mayor of mayor-council municipalities and commission-manager municipalities 
shall receive more than twenty dollars ($ 20.00) for each meeting he attends. No 
member of the governing body or commissioners of a commission-manager municipality 
shall receive more than ten dollars ($ 10.00) for each meeting he attends.  

Article IV, Section 27 of the New Mexico Constitution provides that no law shall be 
enacted either increasing or decreasing the compensation of any public officer during 
his term of office. This constitutional provision has been held to apply to all public 
officers, whether their offices be created by the Constitution or by the Legislature. State 



 

 

ex rel., Gilbert v. Board of County Commissioners, 29 N.M. 209, 222 Pac. 654 
(1924).  

The purpose of Article IV, Section 27 of the New Mexico Constitution is to secure official 
independence. Dorman v. Sargent, 20 N.M. 413, 150 Pac. 1021 (1915). In State ex 
rel. Gilbert v. Board of County Commissioners, supra, {*5} the New Mexico Supreme 
Court stated the purpose of this provision of our Constitution as follows:  

"It was designed to protect the individual officer against legislative oppression which 
might flow from party rancor, personal spleen, enmity, or grudge. These could well 
harass and cripple the officer by reducing his compensation during his service; while, on 
the other hand, party feeling, blood, or business relations might be combined in such 
pernicious activity in the form of strong and powerful lobbying as to sway the members 
of the Legislature and cause the bestowal of an unmerited increase. To obviate these 
conditions is the purpose of this wise constitutional provision." Id. at 214.  

We fail to see how the above stated purpose is in any way fostered by finding that 
Article IV, Section 27 of the New Mexico Constitution prohibits public officers from 
exercising an option to receive compensation already established by the legislature.  

It is our opinion that Section 14-9-3, supra, provides for the amount of compensation 
that will be received by members of the governing body of a municipality under a mayor-
council form of government. It is up to the members of the governing body to decide 
how much compensation, if any, they will receive within the salary limitations set by the 
legislature. Article IV, Section 27 prohibits the legislature from either increasing or 
decreasing the compensation provided for in Section 14-9-3, supra, during the term of 
office of those members of the governing body now holding office. It clearly does not 
prohibit members of the governing body from exercising their option, by adopting an 
ordinance, of receiving their statutory salary. However, this does not completely answer 
the question we have been asked as there is also a statutory provision restricting 
increases and decreases in compensation to municipal officers during their term of 
office.  

Section 14-9-4, N.M.S.A., 1953 Compilation provides as follows:  

"Officers -- Change in compensation -- Abolition of office -- Restrictions on eligibility. -- 
The compensation of any municipal officer, elected or appointed to an elective office, 
shall not be increased or diminished during the term to which he was elected or 
appointed. If the office is abolished, compensation shall cease at the time the office is 
abolished. No person who has resigned or vacated an office shall be eligible to fill the 
unexpired term of the office if the compensation for the office was increased." 
(Emphasis added).  

It is our opinion that this section of the New Mexico Statutes prohibits members of the 
governing body of a municipality from changing their compensation during their term of 
office. However, this conclusion is not controlling in the present case.  



 

 

Our research indicates that the majority of courts have held that if no salary was 
provided prior to a public official taking office, a salary may be provided during his term 
of office without violating a constitutional prohibition against increasing or decreasing 
the salary of an officer during the term of his office. See 114 A.L.R., 685, 688. Although 
we are concerned here with a statutory prohibition against increasing or decreasing 
municipal officers' salaries, we believe that those cases involving a similar constitutional 
prohibition are controlling. It is therefore the option of this office that a governing body of 
a municipality may provide a salary for themselves during their term of office if there 
was no salary provided when they took office. Anything said to the contrary in Opinion 
No. 62-85, issued July 10, 1962, is hereby overruled.  


