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QUESTION  

QUESTIONS  

1. Section 16-3-54, N.M.S.A. provides that district court clerks are not accountable for 
certain collected fees except to the federal government. I am informed that some clerks 
have considered this as a source of personal income. Effective 1 July 1969. the section 
is repealed and replaced by a new Section 16-3-30, which omits any reference to 
accountability. What will be the proper disposition of such fees as are in excess of those 
remitted to the federal government?  

2. Section 16-3-24 (effective 1 July 1969) provides for investment of litigant funds in the 
hands of the district court clerk "as prescribed by regulation of the director." It appears 
that in the past, some districts have considered this as a legitimate source of income for 
use by the district courts. What will be the proper disposition of the income from such 
investments?  

CONCLUSIONS  

1. See analysis.  

2. See analysis.  

OPINION  

{*126} ANALYSIS  

Article XX, Section 9, Constitution of New Mexico provides as follows:  

"No officer of the state who receives a salary, shall accept or receive to his own use any 
compensation, fees, allowance, or emoluments for or on account of his office, in any 
form whatever, except the salary provided by law."  

In our opinion this constitutional provision precludes a district court clerk from retaining 
the excess fees described in your first question. It is our opinion that these fees must be 
handled in the manner provided for in Section 16-3-25, N.M.S.A., 1953 Compilation 
(1968 Interim Supp.) which becomes effective July 1, 1969. That section requires a 



 

 

district court clerk to deposit all fees received in a bank account in the name of the state 
treasurer of New Mexico.  

Section 16-3-24, N.M.S.A., 1953 Compilation (1968 Interim Supp.) which is effective 
July 1, 1969 provides as follows:  

"Each district court clerk shall open a trust fund checking account, designated as the 
'court clerk trust account', in a bank which is a member of the federal deposit insurance 
corporation. Not later than two [2] working days after receipt, the district court clerk shall 
deposit to this account all money which belongs to a litigant and all money which might 
be refunded to a litigant. Whenever the district court, by written order filed with the clerk, 
authorizes payment of money to a litigant from the court clerk trust account, the district 
court clerk shall issue his check on the account in accordance with the order. As 
prescribed by regulation of the director of the administrative office of the courts, money 
in the court clerk trust {*127} account may be invested by the district court clerk in 
obligations of the United States or in federally insured bank or savings and loan 
association savings accounts."  

Litigant money is to be deposited in a "court clerk trust account." The important thing 
here is that this is a trust account. In our opinion therefore the income from this trust 
must insure to the benefit of the trust and therefore the income may not be retained by a 
district court for its use or benefit.  

By: Roy G. Hill  

Deputy Attorney General  


