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QUESTION  

FACTS  

In this opinion we are asked to consider the following work description which a person 
might propose to do:  

Announce to the public or any individual a desire or willingness or readiness to 
undertake, for compensation, research into medical and surgical questions under 
investigation by government or private lawyers pertaining to criminal or civil personal 
injury matters. He would take a factual history from the lawyer which would include, 
among other things, the injured person's statement or history; he would be furnished 
with medical records and reports; and he would be furnished with the opinions of 
treating physicians and surgeons, as well as other consultants. His purpose would be to 
investigate all factual aspects of the case including, but not limited to, a research into 
medical writings. His specific purpose would be to advise the lawyer as to the essential 
and operative facts of a medical nature which are present or missing in the case, and to 
advise the lawyer as to his opinion as to the medical-legal effect of these facts in light of 
the medical writings which were the subject of the research made.  

QUESTIONS  

1. Must a person who would propose to do work as described above be licensed under 
Section 67-1-1 through Section 67-1-23, N.M.S.A., 1953 Compilation (Statutes that 
relate to the basic Sciences of the Human Arts)?  

2. Must a person who would propose to do work as described above be licensed under 
Section 67-5-1 through Section 67-5-26, N.M.S.A., 1953 Compilation (Statutes relating 
to Medicine and Surgery)?  

3. Assuming the above person had received a Doctor of Medicine Degree from an 
accredited university, but had not been licensed under any of the above sections, would 
he be able to testify in litigated cases and give his opinion as to the proper treatment 
and care which should be given the patient involved in the litigation.  

CONCLUSIONS  



 

 

1. See analysis.  

2. No.  

3. See analysis.  

OPINION  

{*144} ANALYSIS  

Section 67-1-1 through 67-1-23, New Mexico Statutes Annotated, 1953 Compilation, 
The Basic Sciences of the Healing Arts, was repealed by the New Mexico Legislature 
by Laws 1968, Chapter 3, Section 16. The repeal was to take effect immediately. Since 
the statutes in question have been repealed there is no need to decide whether a 
person undertaking work as proposed would have to be licensed under the basic 
sciences of the healing arts.  

The main consideration of question 2 is whether the work description which has been 
summarized by the language:  

"his specific purpose would be to advise the lawyer as to the essential and operative 
facts of a medical nature which are present or missing in the case, and to advise the 
lawyer as to his opinion as to the medical-legal effect of these facts in light of the 
medical writings which were the subject of the research made."  

constitutes the practice of medicine. If the anticipated work did constitute the practice of 
medicine then the person would have to be licensed under Section 67-5-1 through 67-5-
26, N.M.S.A., 1953 Compilation. After a thorough search of the statutes, New Mexico 
case law and case law of other jurisdictions, it is the opinion of this office that a person 
whose work adhered to the work description as given would not have to be licensed 
under the statutes governing medicine and surgery.  

The work proposed to be done by the person in question does not constitute the 
"practice of medicine". The "practice of medicine" is defined in Section 67-5-10, 
N.M.S.A., 1953 Compilation. The statute states in part:  

"For the purpose of this act (67-5-1 to 67-5-5, 67-5-8 to 67-5-14), the words "practice of 
medicine" shall mean to open an office for such purpose or to announce to the public or 
any individual in any way, a desire or willingness or readiness to treat the sick or 
afflicted, or to investigate or {*145} to diagnose, or offer to investigate or diagnose any 
physical or mental ailment or disease of any person, or to suggest, recommend, 
prescribe or direct, for the use of any person any drug, medicine, appliance or other 
agency, whether material or not material, for the cure, relief or palliation of any ailment 
or disease of the mind or body, or for the cure or relief of any wound, fracture or bodily 
injury or deformity, after having therefor, either directly or indirectly, any bonus, gift or 
compensation."  



 

 

Nowhere in the proposed work description are there any elements of the practice of 
medicine as defined in the statute.  

The proposed work description does not constitute the "practice of medicine" if viewed 
in the light of definitions of "practicing medicine" that are found in various case 
decisions. One of the commonly used definitions of the practice of medicine is found in 
Underwood v. Scott, 43 Kan. 714, 23 Pac. 942 (1890).  

"The practice of medicine may be said to consist of three things: First, judging the 
nature, character, and symptoms of the disease; second, in determining the proper 
remedy for the disease; and third, in giving or prescribing the application of the remedy 
to the disease."  

Also see State v. Catellier, 63 Wyo. 123, 179 P.2d 203 (1947); Ex Parte Holsted, 147 
Tex. Crim. Rpts. 453, 182 S.W. 2d 479 (1944) and 41 Am. Jur. Physicians and 
Surgeons, Section 24 "What Constitutes Practicing Medicine within the Meaning of 
Licensing Statutes".  

In Opinion of the Attorney General No. 65-104, issued June 22, 1965 the Attorney 
General ruled that an agreement whereby an unlicensed psychiatrist was to be hired in 
an administrative capacity only at the New Mexico State Hospital did not constitute a 
practice of medicine in violation of New Mexico law. (See also opinion of the Attorney 
General No. 58-167, issued August 13, 1958).  

Finding no basis for stating that the proposed work description as set forth constitutes 
the practice of medicine this office is of the opinion that the person in question need not 
be licensed.  

The Office of the Attorney General can give no opinion as to whether the person in 
question would be able to testify in litigated cases. The general rule of evidence is 
stated in Jones on Evidence, 5th Edition 1958 Vol. 2, Section 414.  

"The question as to whether or not a witness who is offered as an expert possesses the 
requisite qualifications to entitle him to give expert-opinion testimony, is one which is to 
be determined by the court."  

By: Warren O. F. Harris  

Assistant Attorney General  


