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BY: OPINION OF JAMES A. MALONEY, Attorney General Oliver H. Miles, Assistant 
Attorney General  

TO: Honorable Max Coll, State Representative, Legislative Executive Building, Santa 
Fe, New Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

If HB 139, amending the Primary Election Code passes, will it be constitutional in the 
face of Article II, Section 19 of the New Mexico Constitution, when considered with 
Section 3-11-6, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) which requires a person to be a 
member of a political party for one year prior to the Governor's proclamation as a 
prerequisite to filing for office?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*17} ANALYSIS  

Article II, Section 19 of the New Mexico Constitution provides:  

"No ex post facto law, bill of attainder, nor law impairing the obligation of contracts shall 
be enacted by the legislature."  

An ex post facto law is defined as: ". . . one which operating retrospectively and on 
penal or criminal matters only, renders a previously innocent act criminal . . ." C.J.S., 
Section 435 Vol. 16A, 139. Thus HB 139 is not constitutionally objectionable as an ex 
post facto law because it is neither penal nor criminal in nature.  

A bill of attainder is defined as: ". . . a legislative act inflicting punishment without a 
judicial trial." C.J.S., Section 452, Vol. 16A, 162. HB 139 is not constitutionally 
objectionable as a bill of attainder because its purpose is not to inflict punishment.  

Last of all, we find nothing in HB 139 which indicates any impairment of the obligation of 
contracts.  



 

 

HB 139 may, if enacted, have some retroactive effect in that it would not permit one 
filing for office in the 1970 election to change his party affiliation. This is so because the 
Governor's Proclamation calling a primary election is to be issued on the first Monday in 
February of 1970 according to Section 3-11-15.1 of HB 139, and the person filing for 
office must certify affiliation with his political party {*18} for at least one year preceding 
that date if his political party received as many as 15% of the total number of votes cast 
for governor in the preceding general election.  

This provision would not preclude one from seeking office, it would merely prevent his 
changing of party affiliation between now and the next election. There is no interference 
with a vested right and therefore no constitutional objection to HB 139.  


