
 

 

Opinion No. 68-83  

August 12, 1968  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Honorable Bradford H. Prince State Representative Bernalillo County 917 
Pennsylvania, N.E. Albuquerque, New Mexico  

QUESTION  

FACTS  

A company erects signs on service station buildings, canopies, columns on the 
buildings and free-standing poles. The signs are from forty to three-hundred eighty-eight 
square feet in size. The poles and columns are usually thirty to seventy feet high.  

The company frequently fabricates, paints and installs the free-standing poles on which 
the signs are attached, as part of the erection job. This installation includes excavation 
and pouring of concrete for the foundation in which the pole is set. The Foundation may 
be as deep as twelve feet. The company also installs the necessary electrical wiring, 
conduits, etc. for illumination of the signs.  

The company also alters these sign structures by, for example, changing the heights of 
the columns or poles to which the signs are attached. The company also repairs the 
signs and supporting poles and columns damaged by storm, fire, etc or because of 
normal wear.  

Maintenance work, such as replacement of plastic faces, fluorescent tubes or cleaning, 
is also performed by the company.  

We are informed that the company also leases signs that it erects, alters, repairs and 
maintains.  

QUESTION  

Is the company performing "contracting" services as that term is defined in Section 72-
16A-3C, N.M.S.A., 1953 Compilation (1967 P.S.)?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

{*134} ANALYSIS  



 

 

Section 72-16A-3C, supra provides in part that:  

Contracting includes, but is not limited to constructing, altering, repairing or demolishing 
any:  

* * *  

(2) building, stadium or other structure;  

* * *  

{*135} (12) similar work.  

Section 72-16A-14, N.M.S.A., 1953 Compilation (1967 P.S.) provides in part that:  

In computing the gross receipts tax due:  

* * *  

E. Fifty per cent (50%) of the receipts from performing a contracting project may be 
deducted from gross receipts. (Emphasis added)  

The term "contracting" is limited in the Gross Receipts and Compensating Tax Act to 
those activities that can generally be classified as being a part of the construction 
business. Gross Receipts and Compensating Tax Regulation No. 3(C)-1 (1967).  

It is our opinion that the erection of signs on columns on the service station building or 
on free standing poles is a "contracting" service because the company is constructing a 
structure. The erection of these signs on the service station building or on canopies is 
likewise a "contracting" service because the company is altering an existing structure. 
The erection of the free-standing poles to which the sign is attached is also a 
"contracting" service because the company is constructing a structure.  

It is our opinion that the terms "altering" and "repairing" imply that substantial changes 
or restorations are made of a structure. A minor change or restoration of a structure 
would not be a "contracting" service. See, Gross Receipts and Compensating Tax 
Regulation No. 3(C)-2, Example (A) at 3 (1967). A change in the height of a service 
station sign would be a substantial change in the structure and would, therefore, be a 
"contracting" service. Repairs of the signs and supporting structures required because 
of damage by storm or fire would be a "contracting" service if they are substantial 
restorations of the signs and supporting structures. Repairs that are required because of 
normal wear to preserve the condition of the signs and supporting structures are not, in 
our opinion, substantial enough to be "contrasting" services. They are maintenance 
services.  



 

 

The replacement of plastic faces, fluorescent tubes and cleaning of the signs are not 
"contracting" services because they are not substantial changes or restorations of the 
signs or their supporting structures. Gross Receipts and Compensating Tax 
Regulation No. 3(C)-2. Example (A) at 3 (1967).  

When the company leases signs, it is subject to gross receipts tax measured by the 
receipts it receives under the lease. Section 72-16A-3E, supra. When the company 
erects, alters, repairs or maintains the signs it leases, the company is not performing 
"services" because these activities are performed for itself as owner of the signs, 
Section 72-16A-3J, supra, and it does not therefore, receive "gross receipts from these 
activities by which to measure the gross receipts tax, Section 72-16A-3E, supra.  

By: Edward R. Pearson  

Assistant Attorney General  


