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BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Col. Joseph A. Black Chief New Mexico State Police P.O. Box 1628 Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Does the Uniform Traffic Citation serve as a complaint if the officer who issued the 
citation is unable to reach the Justice of the Peace prior to the violator being stopped for 
failure to appear as promised?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*136} ANALYSIS  

The Commissioner of the Department of Motor Vehicles prepares the Uniform Traffic 
Citation, Section 64-22-11, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.). This form is used by all 
state and local law enforcement agencies, Section 64-22-11.2, N.M.S.A., 1953 
Compilation (P.S.).  

Section 64-22-11.3, N.M.S.A., 1953 Compilation, is initially significant here. It states:  

"Uniform traffic citation is complaint. -- The uniform traffic citation used as a notice to 
appear is a valid complaint, though not verified, in the event the person receiving it 
voluntarily appears in court."  

This section was applied in the case of State v. Mesecher. 74 N.M. 510, 395 P. 2d 233 
(1964).  

Your question was answered in at least one prior Attorney General's Opinion, No. 61-
117, issued November 10, 1961. In that opinion, this office stated:  

"When a person to whom a uniform traffic citation has been issued violates his written 
promise to appear in court, he has committed a violation in addition to that for which he 
was originally cited. (Citations omitted). And for the commission of the misdemeanor in 
failing to appear, the violator may be tried in any court of competent jurisdiction in the 



 

 

county where the original violation for which the citation was issued took place. Arrest 
for such violation is to be made upon warrant issued out of the particular court." 
(Emphasis supplied.)  

The answer to your question is No.  

By: Donald W. Miller  

Assistant Attorney General  


