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QUESTIONS  

QUESTIONS  

Can one who resides outside the corporate limits of a municipality be appointed by the 
governing body to fill a vacancy for the office of municipal judge?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*18} ANALYSIS  

The governing body of a municipality may fill vacancies by appointment of a municipal 
judge to serve until the next regular election. Section 37-1-4, N.M.S.A., 1953 
Compilation.  

Article V, Section 13 of the New Mexico Constitution (1967 P.S.) provides:  

"[Residence of public officers.] All district, county, precinct and municipal officers, shall 
be residents of the political subdivisions for which they are elected or appointed." 
(Emphasis added).  

Municipal judges are elected officials, Section 14-9-1, N.M.S.A., 1953 Compilation and 
therefore are within the scope of Article V, Section 13 cited above. The clear import of 
these provisions is that a municipal judge must be a resident of the municipality which 
he serves.  


