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August 14, 1968  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Dolores M. Lee Retirement Analyst Public Employees Retirement Board Post 
Office Box 2123 Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Does a member of P.E.R.A. who is called into active service and withdraws his 
contributions without termination of employment forfeit all service credit prior to the date 
of withdrawal together with his military service credit and reduce it to 30 days for the 
period until he repays this amount or does this mean that he loses all his rights to repay 
for any service prior to date of withdrawal by virtue of the fact that he withdrew his 
contributions and that upon reemployment he starts out with only 30 days of service 
credit?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

{*136} ANALYSIS  

Laws of 1968, Ch. 35, § 1 amended Section 5-5-9, N.M.S.A., 1953 Compilation to read 
in part:  

"Whenever any member shall cease to be an employee of any {*137} affiliated public 
employer, for any reason other than his death, or retirement or whenever a member is 
on leave of absence because of his call into active military service, he shall be paid, on 
demand in writing filed with the retirement board, his accumulated deductions standing 
to his credit in the employees' savings fund; provided that, any member who elects to 
withdraw his contributions because of being called into military service shall have his 
service credit under the Public Employees' Retirement Act reduced to one month's 
credit."  

Thus when a member enters the armed forces, he may withdraw his contributions from 
P.E.R.A., and when he does this, his time-of-service credit is reduced to one month.  

Section 5-5-6 (4), N.M.S.A., 1953 Compilation provides, as relevant:  



 

 

"Except as otherwise provided, should any member separate from the services of an 
affiliated public employer, for reasons other than becoming an annuitant, he shall 
thereupon cease to be a member, and the total service credit to him, at the date of his 
said separation from service, shall be forfeited by him. In the event the said person is 
reemployed by an affiliated public employer he shall again become a contributing 
member of the association, and the total service forfeited by him, at the time of his said 
last separation from service, shall be restored to his credit; Provided, that the said 
member returns to the employees' savings fund the full amount of accumulated 
deductions he may have previously withdrawn therefore, together with regular interest 
computed from the date of withdrawal to the date or dates of repayment."  

Section 5-5-7 (2) (1), N.M.S.A., 1953 Compilation in its pertinent parts, provides:  

"Any member who, on or since August 1, 1947, and during his employment by an 
affiliated public employer, was or shall be inducted into or entered or enters any armed 
service of the United States, and who has been or shall be on active duty during time of 
war, or other national emergency recognized by the retirement board, and who shall 
have been or is re-employed by any public employer within ninety [90] days following 
his discharge or separation from such armed service by other than dishonorable 
discharge * * * shall be credited with contributing service for the period of such armed 
service to the time of such discharge or separation or to the time that discharge or 
separation would have been or will be available to him, whichever occurs first. * * * 
During the period of such credited service rendered to the federal government and until 
his reemployment by any affiliated public employer his contributions to the employees' 
savings fund shall be suspended. In the event that he withdrew or he withdraws such 
balance, the credit for said service as contributing service shall be withheld until 
repayment of the amount withdrawn together with regular interest from date of 
withdrawal to date or dates of repayment."  

Both of these provisions establish reaffiliation procedures and criteria. However, Section 
5-5-7 (2) (1) supra, pertains specifically to persons who leave their positions because of 
service in the armed forces. Therefore, it is more directly in point and should be 
construed as the complement to Section 5-5-9, supra.  

A person who has withdrawn funds as authorized by Section {*138} 5-5-9, supra, is 
required, under Section 5-5-7, supra, to repay those monies plus interest. When he 
does so, he shall receive credit for contributing service during the time that he was in 
the armed forces.  

Because he is required to reimburse P.E.R.A. for his withdrawals, it seems clear that 
the reduction of service credit to 30 days, as provided for in Section 5-5-9, supra, was 
intended by the legislature to apply only until such time as he has made the 
reimbursement. Otherwise, this provision would in effect, penalize a person for serving 
in the armed forces of this nation. Therefore, it is the opinion of this office that a member 
who reimburses P.E.R.A. for withdrawals made by him upon entry into the armed forces 



 

 

shall receive full credit for services rendered by him prior to his induction, plus credit for 
time he spent in the armed forces.  

By: Roy G. Hill  

Deputy Attorney General  


