
 

 

Opinion No. 68-97  

September 24, 1968  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Mrs. Helen B. Aldrich Judge, Village of Chama Chama New Mexico and Mr. Luis L. 
Fernandez Chief, Local Government Division Department of Finance and Administration 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

FACTS  

The Village of Chama is governed by a Mayor and Four Trustees. Village of Chama 
Ordinance No. 1962-11 provides that, "At all meetings of the Village Board of Trustees, 
three trustees shall constitute a quorum to do business."  

QUESTION  

At the meetings of the Village of Chama Board of Trustees, does the presence of the 
Mayor and two trustees constitute a quorum?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*152} ANALYSIS  

Section 14-11-2 (B), N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), provides:  

"A majority of the members of the governing body is a quorum for the purpose of 
transacting business." (Emphasis added.)  

Section 14-11-2 (D), N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), defines "governing body":  

"The governing body of a municipality having a mayorcouncil form of government is 
the council or board of trustees whose members are the mayor and . . . 
councilmen or trustees." (Emphasis added).  

The only reasonable interpretation of these two statutory provisions is that the mayor is 
a member of the board of trustees and must be counted when determining a quorum. 
Inasmuch as a municipal ordinance which contradicts a state statute is invalid, State v. 
Aztec Ditch Co., 25 N.M. 590, 185 Pac. 549 (1919), it would be fruitless to interpret 



 

 

Village of Chama Ordinance No. 1962-11 in a manner which would contradict the 
statute.  

It should be noted that sections 14-11-2 (B) and 14-11-2 (D), which were adopted in 
1965, affect the ordinance in question in a manner entirely consistent with the statutes 
which were in effect at the time the ordinance was passed. The former statute, Section 
14-16-3, N.M.S.A., 1953 Compilation, was interpreted by Opinion of the Attorney 
General No. 60-99, dated May 31, 1960, as establishing the mayor of a town as being 
one of the trustees.  

It is true that Section 14-11-3 (5), N.M.S.A., 1953 Compilation, provides that the 
governing body shall determine the rules of its own proceedings, but that general 
provision cannot override the specific mandate of Sections 14-11-2 (B) and 14-11-2 (D). 
Specific statutes are considered as exceptions or qualifications on general statutes 
treating the same subject matter. Lopez v. Barreras, 77 N.M. 52, 419 P. 2d 251 (1966) 
and Marinez v. Cox, 75 N.M. 417, 405 P.2d 659 (1965).  

By: Larry N. Smith  

Assistant Attorney General  


