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QUESTIONS  

QUESTIONS  

Does Section 67-30-9, N.M.S.A., 1953 Compilation (1969 P.S.), of the Professional 
Psychologist Act of 1963, require a mutual reciprocity agreement between New Mexico 
and another state before New Mexico may issue a certificate to a psychologist duly 
licensed under the laws of that other state?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*220} ANALYSIS  

Section 67-30-9, N.M.S.A., 1953 Compilation (1969 P.S.), provides:  

"Upon application therefor, accompanied by such fee as is required by the Professional 
Psychologist Act [67-30-1 to 67-30-17], the board may, without written or oral 
examination, issue a certificate to any person who furnishes, upon a form and in such 
manner as the board prescribes, evidence satisfactory to the board that he is licensed 
or certified as a psychologist by another state, territorial possession of the United 
States, District of Columbia, or Commonwealth of Puerto Rico if the requirements for 
such license or certification be deemed by the board equivalent to those contained in 
the Professional Psychologist Act and where the state or territory has like reciprocal 
privileges for the state of New Mexico." (Emphasis added.)  

This statute does not specifically authorize the State Board of Psychologist Examiners 
to enter a mutual reciprocity agreement as such. Nor is such authority found in the 
general statutory powers of the Board. See Section 67-30-5, N.M.S.A., 1953 
Compilation (1969 P.S.). Rather, Section 67-30-9, supra, speaks of "like reciprocal 
privileges." Construing the statute as a whole, this phrase refers back to the reciprocal 
privileges mentioned earlier in the statute.  



 

 

These privileges include a license or a certificate as a psychologist by another state, 
territorial possession of the United States, District of Columbia, or Commonwealth of 
Puerto Rico if the requirements for such license or certification are deemed by the 
Board to be equivalent to those contained in the Professional Psychologist {*221} Act. 
The requirements for such a license or certification in New Mexico are set forth in 
Section 67-30-8, and Section 67-30-10, N.M.S.A., 1953 Compilation (1969 P.S.).  

All that Section 67-30-9, supra, requires is that the other state also provide in a similar 
manner for certification of an individual psychologist previously licensed in New Mexico. 
If that other state has authority to certify a New Mexico psychologist, then the final 
provision of Section 67-30-9, supra, of "like reciprocal privileges" is satisfied.  

If an applicant establishes under the Board's uniform requirements for proving 
equivalence that he has been duly licensed or certified as a psychologist by another 
state, then the State Board of Psychologist Examiners may issue its certificate to that 
individual if the other state has similar procedures for certifying a New Mexico 
psychologist.  


