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QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. Is there any legal limit on the number of days a registration officer may keep affidavits 
of registration and other similar documents presented to him by an elector before 
turning them over to the County Clerk?  

2. Are the County Clerks required to accept registration affidavits during the period in 
which registration is closed preceding an election?  

3. If the answer to the second question is in the affirmative, when should the County 
Clerks file such affidavit of registration?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes.  

3. See Analysis.  

OPINION  

{*206} ANALYSIS  

The answer to the first question is clearly presented in Section 3-4-6, N.M.S.A., 1953 
Compilation which reads as follows:  

"RECEIPT FOR AFFIDAVIT OF REGISTRATION. -- When the affidavit of registration is 
to be presented to the county clerk by a registration officer, who is other than the county 
clerk or his deputy, the affidavit shall be presented within ten days after the date of its 
execution and a receipt shall be given to the registrant. The receipt shall be in 
substantially the following form:  

(Side 1)  



 

 

'RECEIPT FOR AFFIDAVIT OF REGISTRATION  

___ who resides at ___ in ___ County, New Mexico, has today before the undersigned 
subscribed, and delivered Affidavit of Registration No. ___ Dated ___ (Signature and 
title of registration officer.) THIS RECEIPT IS NOT AN AFFIDAVIT OF REGISTRATION  

(See reverse side)'  

(Side 2)  

'NOTICE TO REGISTRANT  

If you do not receive your triplicate copy of your affidavit of registration within twenty 
days of the date shown on the other side of this receipt, please contact your county 
clerk at the county courthouse.'"  

Clearly, according to this statute the affidavits of registration must be turned over to the 
county clerk no later than ten (10) days after the date of execution.  

The second question presents a slightly more difficult legal question than did the first 
question. The statutes which we must refer to in answering this second question are 
Sections 3-4-8A, 3-4-8B and 3-4-8D, N.M.S.A., 1953 Compilation. These subsections of 
Section 3-4-8, N.M.S.A., 1953 Compilation read as follows:  

{*207} "DUTIES OF COUNTY CLERK -- ACCEPTANCE OF REGISTRATION -- CLOSE 
OF REGISTRATION. --  

A. The county clerk shall receive affidavits of registration at all times except that he shall 
close registration at five o'clock p.m. on the forty second day preceding any election at 
which the registration books are to be furnished to the precinct board.  

B. Registration shall be reopened on the Monday following the election.  

D. During the period when registration is closed, the county clerk may receive affidavits 
of registration and other documents pertaining thereto but shall not file the affidavit in 
the registration book until the Monday following the election at which time the triplicate 
affidavit copy shall be mailed to the registrant at the address shown on the affidavit."  

The question arises as to what is meant by the term "close registration" as used in 
Subsection A of Section 3-4-8, supra. It is our opinion that this term means merely 
closing the registration book and not filing the affidavits of registration.  

Next we must determine the meaning of the word "may" as used toward the beginning 
of Subsection D of Section 3-4-8, supra. Specifically, when it is said that the county 
clerks "may" receive affidavits of registration, does this mean that the county clerk has 
the discretion to receive or reject such affidavits? In our opinion, Subsection D is 



 

 

properly interpreted to mean that the county clerk has no such discretion to reject 
affidavits of registration.  

We are aware that the word "may" is often interpreted as indicating discretion. But, the 
word "may" is not infrequently used interchangeably with must. Reese v. Dempsey, 48 
N.M. 417, 152 P.2d 157 (1944). Whether the word is used in a mandatory or 
discretionary way is a matter of legislative intention to be determined by a consideration 
of the purpose sought to be accomplished. Ross v. State Racing Commission, 64 
N.M. 478, 330 P.2d 701 (1958). State ex rel Sun Company v. Vigil, 74 N.M. 766, 398 
P.2d 987 (1965). We believe it is clear that a reading of the registration provisions as a 
whole requires the conclusion that may means must.  

Our conclusion is dictated by the language of 3-4-6 which was quoted at the beginning 
of this opinion. By requiring that affidavits of registration be presented to the county 
clerk within a specific period of time from their execution, that statute also impliedly 
requires that the county clerks accept such affidavits of registration when presented. 
The fact that the registrant presents himself in person to the county clerk and signs the 
affidavit would not change the result. It would be ludicrous to assume that the law would 
require the clerk to accept the affidavit from the registration officer but not from the 
voter. As pointed out in Subsections A and B of Section 3-4-8, supra, this requirement 
that the county clerks accept the affidavits is not a requirement that the affidavits be 
filed at that time.  

In answer to the third question presented, Subsection B of Section 3-4-8 specifically 
provides that affidavits of registration should be filed by the county clerks on the 
Monday following the election if such applications are received during the period when 
the registration books have been closed.  


