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QUESTIONS  

QUESTIONS  

May a municipality appoint a member to serve on its Municipal Housing Authority if such 
appointee does not reside within the municipality?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*222} ANALYSIS  

Section 14-46-5, N.M.S.A., 1953 Compilation, provides for the creation of the Municipal 
Housing Authority by proper resolution of the municipality's governing body. Once the 
Authority has been created, the mayor shall appoint its members. The statute itself does 
not require that the members of the Housing Authority reside within the limits of the 
municipality for which they are appointed to represent. Article V, Section 13 of the 
Constitution of New Mexico, however, requires that "All district, county, precinct and 
municipal officers, shall be residents of the political subdivisions for which they 
are elected or appointed." (Emphasis added).  

A municipality is clearly a "political subdivision" as that term is used in the Constitution. 
City of Albuquerque v. Campbell, 68 N.M. 75, 358 P.2d 698 (1960); Gibbany v. 
Ford, 29 N.M. 621, 225 P. 577 (1924). The Housing Authority is an agent and an 
instrumentality of the creating municipality. {*223} Section 14-46-5, supra; Opinion of 
the Attorney General No. 67-67, issued May 11, 1967. Furthermore, the members of the 
Housing Authority are appointed "municipal officers" as that term is used in the 
Constitution. For similar reasoning, see Opinion of the Attorney General No. 69-11, 
issued February 18, 1969.  

The members of the Housing Authority must be residents of the political subdivision for 
which they are appointed. They are appointed for the creating municipality. The 
members of the Housing Authority, therefore, must be residents of the municipality for 
which they are appointed to represent.  


