
 

 

Opinion No. 69-142  

December 5, 1969  

BY: OPINION OF JAMES A. MALONEY, Attorney General Robert J Young, Assistant 
Attorney General  

TO: Honorable E. H. Williams, Jr. District Attorney, Third Judicial District, Dona Ana 
County Courthouse, Room 207 Las Cruces, New Mexico 88001  

QUESTIONS  

1. If the GSA has established a current price for the purchase of personal property but 
no lease price, is the lease of such property subject to the Public Purchases Act?  

2. May the trade-in value be considered in determining if the lease of the personal 
property is subject to the Public Purchases Act?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. No.  

OPINION  

{*227} ANALYSIS  

The Public Purchases Act, Section 6-5-17 through 6-5-35, N.M.S.A., 1953 Compilation 
(1969 P.S.), distinguishes between purchases and leases. The central purchasing office 
is required to purchase all materials and services based on the lowest responsible bid 
when bids are required and at the best obtainable price when bids are not required, 
Section 6-5-26(A), supra. The purchase of materials or services at prices equal to or 
less than the prices stipulated in current federal supply contracts from a supplier or his 
authorized representative are exempt from the provisions {*228} of the Public 
Purchases Act, Section 6-5-34(F), supra. The lease of personal property for less than $ 
1000.00 is exempt from the Public Purchases Act, Section 6-5 31, supra. Therefore, the 
lease terms will be subject to the Public Purchases Act if there is a GSA contract 
purchase price and not a lease price and if the annual lease payment is more than $ 
1000.00. It will not be necessary to obtain bids if the GSA contract provides for lease 
terms or if the annual lease is less than $ 1000.00.  

If there is to be a trade-in or exchange of used articles as part payment on the purchase 
price, the sale price of the new article and the allowance as credit for the trade-in or 
exchange shall be stated separately. The difference between the sale price of the new 
article and the trade-in allowance shall be deemed the bid of the seller, Section 6-5-30, 



 

 

supra. The expenditure by the central purchasing office is the total value or amount 
given for the purchase. In the situation of the trade-in, expenditure includes the bid of 
the seller and the value of the trade-in. The Public Purchases Act requires different bid 
procedures for single purchases depending on the estimated amount of the 
expenditure. Section 6-5-26, supra. The bid procedure to be followed is that for the total 
expenditure and not what may be the bid of the seller when the bid is the difference 
between the sale price and the trade-in allowance.  


