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QUESTIONS  

May moneys be legally transferred from the road fund to other funds within the county 
operating budget at the time of budget preparation or during the course of the fiscal 
year?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*238} ANALYSIS  

Section 55-3-11, N.M.S.A., 1953 Compilation, provides in part:  

"It shall be unlawful to transfer any moneys from the county road and bridge fund to any 
other fund."  

In interpreting the predecessor of this statute, which was Section 58-310, N.M.S.A., 
1941 Compilation, this office concluded that the disposition of any surplus in a county 
road fund other than as provided by statute is a matter for the legislature and it alone 
can authorize a different use from what is permitted under the statute. Opinion of the 
Attorney General No. 5500, issued February 21, 1952. The wording of the present 
statute is identical with that in the 1941 Compilation. No matter how laudable the 
purpose for which county road funds might be utilized by transfer, the employment of 
such funds for use other than county road and bridge purposes is absolutely prohibited 
by law. Therefore, moneys may not be legally transferred from the county road fund to 
other funds within the county operating budget.  


