
 

 

Opinion No. 69-143  

December 8, 1969  

BY: OPINION OF JAMES A. MALONEY, Attorney General Gary O'Dowd, Deputy 
Attorney General  

TO: Board of Regents, New Mexico State University, Las Cruces, New Mexico  

QUESTIONS  

1. Does the City of Las Cruces have the authority to annex the New Mexico State 
University campus and territory?  

2. In the event of annexation by the City of Las Cruces, would city building codes apply 
to buildings and other structures constructed on University lands for University 
purposes?  

3. In the event of annexation, to what extent does the zoning authority of the city 
interfere with or prohibit such building construction by the University or the use of its 
properties in the manner that the University desires?  

CONCLUSIONS  

1. Yes, but see analysis.  

2. No.  

3. The city zoning ordinances and zoning regulations have no effect on these matters.  

OPINION  

{*228} ANALYSIS  

The answer to your first question is in the affirmative. Section 14-7-4, N.M.S.A., 1953 
Comp., provides authority for such annexation upon the consent of the University. This 
statute in pertinent {*229} part is set forth for your examination as follows:  

"Territory owned by the government of the United States, its instrumentalities, of the 
state of New Mexico or a political subdivision of New Mexico, may be annexed to a 
municipality upon the consent of the authorized agent of the government of the United 
States, its instrumentalities, the state of New Mexico or a political subdivision of New 
Mexico." (Emphasis added.)  

As observed above, territory owned by the State may be annexed to a municipality, see 
Attorney General Opinion No. 67-61, issued April 13, 1967. The territory sought to be 



 

 

annexed is owned by the State. New Mexico State University is a state educational 
institution established under Article XII, Section 11 of the Constitution by which the 
State was made the owner. And by Section 12 of the same article the lands granted for 
university purposes were accepted by the State for such purposes. State v. Regents of 
University of New Mexico, 32 N.M. 428, 430, 258 Pac. 571 (1927). Thus if the 
University and the city agree, annexation may be accomplished.  

Turning to your second and third questions, in Attorney General Opinion No. 69-48, 
issued May 20, 1969, we said that with the exception of concurrent jurisdiction in some 
traffic matters, state university property is free from municipal regulations. In support, 
this office quoted the following general rule on the matter from 62 C.J.S. "Municipal 
Corporation" 319:  

"Property of the state is exempt from municipal regulation in the absence of waiver on 
the part of the state of its right to regulate its own property; and such waiver will not be 
presumed. The municipality cannot regulate or control any property which the state has 
authorized another body or power to control."  

The above quoted rule is applicable in this instance since the government and 
management of New Mexico State University, and expressly including adoption of plans 
and the construction of University buildings, is under the exclusive control of the New 
Mexico State University Board of Regents under Section 73-26-3 and Section 73-26-5, 
N.M.S.A., 1953 Compilation. And this power to control is not relinquished or waived by 
the University consenting to be annexed and made a part of the City of Las Cruces. In 
this connection we call your attention to Board of Regents v. City of Tempe, 88 Ariz. 
299, 356 P.2d 399, 403, where the fact that the Board of Regents of Arizona State 
University accepted water, sewer and fire protection services from the City of Tempe 
and compiled with the city's codes for several years did not mean that the University 
consented to such regulations. On the contrary the Arizona Supreme Court held that the 
municipal corporation could not apply its building codes and regulations to the 
construction and maintenance of the State University, even though the University was 
located within the city. In granting injunctive relief against the enforcement of such code 
as to a construction and remodeling program undertaken in the city by the University, 
the court stated:  

"The state will not be presumed to have waived its right to regulate its own property, by 
ceding to the city the right generally to pass ordinances of a police nature regulating 
property within its bounds. . . . The principle is that the state, when creating municipal 
governments, does not cede to them any control of the state's property situated within 
them, nor over any property which the state has authorized another body or power to 
control. The municipal government is but an agent of the {*230} state -- not an 
independent body. It governs in the limited manner and territory that is expressly or by 
necessary implication granted to it by the state. It is competent for the state to retain to 
itself some part of the government even within the municipality, which it will exercise 
directly, or through the medium of other selected and more suitable instrumentalities. 



 

 

How can the city have ever a superior authority to the state over the latter's own 
property, or in its control and management? From the nature of things it cannot have."  

Under the above cited authority the City of Las Cruces zoning ordinances and 
regulations are equally ineffective and cannot prohibit or interfere with the uses of 
University property as desired by the Board of Regents. Municipal zoning regulations or 
restrictions usually do not apply to the State or any of its subdivisions or agencies, 
unless the Legislature has clearly manifested a contrary intent. 8 McQuillen Municipal 
Corporation "Zoning"; 45 Reber v. South Lakewood Sanitation Dist., 147 Colo. 70, 
362 P.2d 877. And in our search of the state laws, nowhere do we find that the 
Legislature has authorized its municipalities to zone the properties of the State 
universities.  


