
 

 

Opinion No. 69-28  

April 11, 1969  

BY: OPINION OF JAMES A. MALONEY, Attorney General Justin Reid, Assistant 
Attorney General  

TO: Harold Bibo, Director, State Personnel Office, 130 South Capitol, Santa Fe, New 
Mexico 87501  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. Is the position of delegate to the forth-coming constitutional convention a political 
office within the meaning of Section 5-4-42 B, N.M.S.A., 1953 Compilation?  

2. Is the position of delegate to the forth-coming constitutional convention a public office 
within the meaning of Section 5-4-42 C, N.M.S.A., 1953 Compilation?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. No.  

OPINION  

{*42} ANALYSIS  

Section 5-4-42 B, supra, provides:  

"No person in the personnel office, or employee in the service, shall hold political 
office or be an officer of a political organization during his employment. For the purpose 
of the Personnel Act [5-4-28 to 5-4-46], being a member of a local school board shall 
not be construed to be holding political office, and being an election official shall not be 
construed to be either holding political office, or being an officer of a political 
organization. Nothing in the Personnel Act shall deny employees the right to vote as 
they choose or to express their opinions on political subjects and candidates." 
(Emphasis added.)  

While delegates to the forthcoming constitutional convention will be elected from 
candidates filing for the position by petition, it is our opinion that the position of delegate 
is not a "political office" within the meaning of the above quoted provision. The word 
"political" can, in some contexts be broadly interpreted to include all governmental 
functions, but prohibitions of this sort contained in personnel or civil service acts are 



 

 

generally held to apply to offices which are either clearly partisan or which in practice 
are so closely related to partisanship that there is a fundamental inconsistency in one 
person holding both the status of a public employee and that of an elective office which 
has continuing political overtones. Heidtman v. City of Shaker Heights, 99 O. App. 
415, 119 N.E.2d 644, affd. 126 N.E.2d 138 (1954).  

We see no such inconsistency between the positions of public employee covered by the 
State Personnel Act and that of delegate to the constitutional convention. We do not 
believe the legislature intended that "political office" included delegates to a 
constitutional convention.  

As to question No. 2, Section 5-4-42 C, supra, provides as follows:  

"Any employee who becomes a candidate for public office must, upon filing or 
accepting the nomination and during the campaign, take a leave of absence. This 
subsection does not apply to those employees of a grant-in-aid agency, {*43} whose 
political activities are governed by federal statute." (Emphasis added.)  

It is clear that the position of delegate to the constitutional convention is not a "public 
office". In the case of State v. Quinn, 35 N.M. 62, 290 P.2d 786 (1930), the Supreme 
Court specifically ruled that for a position to constitute a "public office" it must, among 
other features, "have some permanency and continuity, and not be only temporary or 
occasional". We see nothing in the State Personnel Act to indicate that the legislature 
intended any different meaning for the words "public office". It follows that a candidate 
for the position of delegate to the constitutional convention, which is both a temporary 
and occasional position, is not a candidate for "public office" and need not take a leave 
of absence.  

As to state employees of agencies supported by federal funds, Section 1503 of Title 5, 
U.S.C.A., specifically permits political activity relating to elections for constitutional 
amendments; however, Section 1502 (a) (1), forbids the use of official authority or 
influence to affect the result of "an election or nomination for office".  

This means, of course, that a public employee may not use his position or duty hours to 
further his candidacy for the position of delegate, nor to perform the duties of delegate 
should he be elected. Time for such activity must be arranged either after hours or by 
the use of annual leave time or through some other lawful arrangement with the 
employing agency.  

We consider there to be nothing inconsistent in what we have said above with Opinions 
1961-62, Nos. 61-53, 62-37 and 62-116 of this office.  


