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QUESTIONS  

QUESTIONS  

Will it be necessary to hold an election in a county or legislative district when only one 
candidate filed for the office of delegate to the constitutional convention?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*61} ANALYSIS  

Chapter 134, Laws of 1969 provides for the calling of a constitutional convention. Under 
this 1969 enactment of the legislature, seventy delegates are to be elected as delegates 
to the constitutional convention, one from each legislative district in this State. On May 
1, 1969, candidates for the position of constitutional delegate filed their declaration of 
candidacy. In some districts only one {*62} candidate filed for the office of delegate to 
the constitutional convention. Section 8 D of Chapter 134, Laws of 1969 prohibits voters 
from voting for write-in candidates. Chapter 134, Laws of 1969 also provides that 
candidates may not withdraw from the election after May 8, 1969. It would therefore 
appear that a candidate who has filed for the position of delegate to the constitutional 
convention in a district where only one candidate has filed will be the delegate from that 
district unless he should withdraw before May 9, 1969. It is contended that no good 
purpose will be served by holding an election in a district where only one candidate has 
filed for the office of delegates to the constitutional convention. We cannot agree with 
this contention.  

The election of delegates to the constitutional convention is to be conducted and 
canvassed in substantially the same manner as general elections are conducted in this 
State. Section 12, Chapter 134, Laws of 1969. General elections are now conducted 
and canvassed pursuant to the Election Code also enacted in 1969. See Chapter 240, 
Laws of 1969. In a general election the voter with the largest number of votes is 
declared to be the winner. See Article VII, Section 5, New Mexico Constitution and 



 

 

Sections 3-12-52 A, 3-13-14 and 3-13-17 of the Election Code, Chapter 240, Laws of 
1969. Nowhere in the Election Code can we find a provision allowing certification of the 
results of a general election without an election actually having been held. It is 
concluded that before the results of the election of constitutional delegates can be 
certified an election must actually be held.  

The above conclusion is supported by the provisions of Chapter 134, Laws of 1969. 
Section 4 D(1) of Chapter 134 provides that if there are no declarations of candidacy 
filed in a county, the board of county commissioners shall nominate a candidate. 
Certainly this candidate will be the delegate of the district, however, the legislature did 
not provide that an appointed candidate would be the delegate of the district. The 
legislature could have easily so provided. Such a provision is found in the Municipal 
Code.  

In municipal elections in municipalities following the commissioner-manager form of 
municipal government, if no more than one candidate qualifies for an office to be filled, 
the candidate is to be declared elected, without a vote, upon certification by the 
municipal clerk. See Opinion of the Attorney General No. 68-20, issued February 12, 
1968. It is the opinion of this office that a similar provision would have to be found in 
Chapter 134, Laws of 1969 or Chapter 240, Laws of 1969, the Election Code, before an 
unopposed candidate for delegate to the constitutional convention could be certified as 
elected without an election.  

Last of all it should be pointed out that in an election for delegates to the constitutional 
convention, boards of county commissioners may consolidate voting divisions to effect 
economies. See Section 12, Chapter 134, Laws of 1969. If there is only one candidate, 
it is suggested that probably only one voting division will be necessary in such a county 
or district.  


