
 

 

Opinion No. 69-27  

April 11, 1969  

BY: OPINION OF JAMES A. MALONEY, Attorney General William F Riordan, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. John S. MacKay, Business Manager, New Mexico School for the Deaf, Santa 
Fe, New Mexico 87501  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

May the New Mexico School for the Deaf invest surplus funds in Certificates of Deposit?  

CONCLUSION  

Yes  

OPINION  

{*41} ANALYSIS  

The 1968 Session of the New Mexico Legislature enacted Section 11-2-28, N.M.S.A., 
1953 Compilation (1968 Interim Supplement), which reads as follows:  

"Any board of finance may, whenever in its opinion such a course is advisable and the 
public money under its control, or any part thereof, will not be needed immediately for 
public purposes, place such funds on time deposit with a bank, or savings and loan 
association whose deposits are insured by an agency of the United States, taking the 
certificate of deposit or other evidence of indebtedness of such bank or savings and 
loan association receiving such deposit; Provided, however, that no time deposit shall 
be for a period longer than twelve (12) months and all such deposits shall be secured as 
provided by law. Any board of finance may deposit money in one or more accounts with 
any such savings and loan association or associations, but no board of finance, in any 
official capacity shall deposit money in any one (1) such association the aggregate of 
which would exceed the amount of insurance for a single depositor in an individual 
capacity and no county or municipal board of finance shall make any deposits outside of 
its county."  

Under Section 11-2-6, N.M.S.A., 1953 Compilation, the Board of Regents for the School 
for the Deaf is the Board of Finance for that School.  

I might also point out that under Section 11-2-25, N.M.S.A., 1953 Compilation (1968 
Interim Supplement), the Board may deposit the funds with any bank in New Mexico, 



 

 

insured by the Act of Congress creating the Federal Deposit Insurance Corporation or 
any savings and loan association insured by an agency of the United States without 
requiring the bank or savings and loan association to qualify as a public depository 
under the laws of New Mexico, as long as the amount of the insurance coverage would 
not be exceeded.  

If the deposits are in such an amount that the Federal Deposit Insurance Corporation 
insurance coverage is to be exceeded, then the bank or savings and loan association 
must qualify as a depository of public moneys and give security as required by Section 
11-2-18, N.M.S.A., 1953 Compilation. The amount of security given by the depository 
must equal or exceed the amount deposited. {*42} (See Opinion of the Attorney General 
No. 67-5, dated January 11, 1967).  


