
 

 

Opinion No. 69-34  

April 22, 1969  

BY: OPINION OF JAMES A. MALONEY, Attorney General Ray H Shollenbarger, 
Assistant Attorney General  

TO: Nelson Worley, Sheriff, Curry County, Curry County Courthouse, Clovis, New 
Mexico 88101  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

Who is responsible for the payment of milage and per diem expenses incurred in 
carrying out an order of the district court to transport a prisoner from the State 
Penitentiary to the court so that he may be a witness in a pending matter?  

CONCLUSION  

See Analysis.  

OPINION  

{*52} ANALYSIS  

Section 15-43-16, N.M.S.A., 1953 Compilation, imposes a duty on all county officers to 
charge and collect mileage and per diem authorized by law to be charged and collected 
for official services and to account to the county treasurer for such sums.  

Section 15-43-11.1, N.M.S.A., 1953 Compilation, requires the payment of per diem 
expenses of sheriffs and their deputies by the county on behalf of which they are 
incurred for the following purposes:  

". . . (1) Service of criminal process issued out of the Supreme Court or district court;  

(2) Service of criminal process issued out of a justice of the peace court when the 
issuance is approved in writing by the district attorney or his assistants;  

(3) Service of civil process issued by the district court; and  

(4) Attempting to discover or arrest a person charged with a felony if written 
authorization is obtained from the district judge. . . ."  

We are of the opinion that an order of the district court directing the sheriff to bring back 
a person from the penitentiary so that he can be a witness cannot be classified as the 



 

 

service of criminal or civil process and clearly this not an attempt to discover or arrest a 
person charged with a felony.  

Part C of Section 15-43.11.1, supra, requires the payment of per diem expenses by the 
state to the sheriff for transporting prisoners to the penitentiary, it provides:  

"C. Sheriffs, their deputies and guards shall be paid per diem expenses, at the same as 
state employees, for transporting prisoners to the penitentiary and extraditing prisoners 
from without the state. These per diem expenses shall be paid by the state upon sworn 
accounts filed with the department of finance and administration."  

However, since Part C is limited to per diem expenses incurred in transporting prisoners 
to the penitentiary, we do not feel it is applicable to this situation. We are not 
unmindful of the opinion we rendered in 1966 (66-115) indicating it was the intent of the 
Legislature in Part C of Section 15-43-11.1, supra, to pay the costs of transporting 
prisoners to and from the penitentiary irrespective of the use of the limiting language "to 
the penitentiary." The opinion was based on the fact that the General Appropriation Act 
did not limit expenditures to the transportation of prisoners to the penitentiary. However, 
since that time the Legislature has limited {*53} these funds in the General 
Appropriation Act to strict terms of the statute and our prior opinion is no longer 
applicable.  

Section 11-1-9, N.M.S.A., 1953 Compilation, allows the Department of Finance and 
Administration to pay the travel expenses of public officers and employees while away 
from their designated post of duty on official business. Since sheriffs are listed as public 
officers and employees exempt from prior written authorization for out of state travel in 
Part E of Section 11-1-9, supra, it is apparent that they are public officials or employees 
within the meaning of the section. However, we are informed by the Department of 
Finance and Administration that there is no budgetary provision to pay the travel 
expenses of sheriffs except for out of state travel in connection with the transportation 
and extradition of prisoners and for travel in connection with Section 15-43-11.1, supra.  

Inasmuch as there is no budgetary provision for the payment of per diem for 
transporting prisoners to and from the penitentiary to be used as witnesses, it is our 
opinion that the court fund of each county is a proper source for the payment of such 
expenses. The court fund is under the jurisdiction of the district court and it has wide 
discretion in the use of such fund for any purpose connected with the administration of 
justice. However, we wish to make it clear that neither the Office of the Attorney General 
nor the sheriff's office can dictate what expenditures must be made from the court fund. 
If the court desires to pay such expenses it can do so but it is not required to do so.  


