
 

 

Opinion No. 69-78  

July 17, 1969  

BY: OPINION OF JAMES A. MALONEY, Attorney General Gary O'Dowd, Deputy 
Attorney General  

TO: Mr. Morris Stagner, District Attorney, Ninth Judicial District, County Courthouse, 
Clovis, New Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. Are the moneys received by county-municipal hospital in connection with its operation 
public moneys, thereby requiring bonding of the personnel and persons responsible for 
these moneys?  

2. Is a county-municipal hospital a "local public body" as defined in the Public 
Purchases Act, 6-5-17 to 6-5-35, N.M.S.A., 1953 Compilation, as amended?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes.  

OPINION  

{*120} ANALYSIS  

County-municipal hospitals are authorized by Section 14-45-3, N.M.S.A., {*121} 1953 
Compilation. Such a hospital is governed by a board of trustees consisting of five 
members, three appointed by the board of county commissioners and two by the 
governing body of the municipality. It is clear that the members of a county-municipal 
hospital board are public officers. It is also clear that all money received by the hospital 
is designed for a public use, operating the hospital. In Opinion of the Attorney General 
No. 67-128 this office said that:  

Although many definitions of the term 'public moneys' may be found, the generally 
accepted concept is described by the Court in Storen v. Sexton, 209 Ind. 589, 200 N.E. 
251 as:  

. . . all funds impressed with a public interest, that is, funds raised by general taxation, 
or special levies upon special assessment districts, or the income from publicly owned 



 

 

properties, or funds arising from private sources in the hands of public officers which are 
designed for public use . . . .  

In Opinion of the Attorney General No. 69-76, issued July 16, 1969, this office 
concluded that funds held by a county hospital are public moneys under the above 
definition. Similarly, it is our opinion that under the above definition of public money, 
funds held by a county-municipal hospital are public moneys.  

Although we find no specific requirement that personnel of a county-municipal hospital 
be bonded. There is no question that the board has not only the authority but the duty to 
see that those personnel responsible for receiving and spending funds of such a 
hospital are bonded in accordance with good administrative practice  

In answer to your second question, the provisions of the Public Purchases Act, Sections 
6-5-17 through 6-5-35, N.M.S.A., 1953 Compilation apply to all local public bodies. A 
local public body is defined in Section 6-5-18 B of the Public Purchases Act as:  

every political subdivision of the state created under either general or special acts, 
which receives or expends public money from whatever source derived, including but 
not limited to counties, county institutions, boards, bureaus or commissions, 
incorporated cities, towns or villages . . . and every office or officer of any of the above.  

It is the opinion of this office that a county-municipal hospital comes within the above 
quoted definitions of local public body and therefore purchases made by such a hospital 
must be made in compliance with the provisions of the Public Purchases Act.  


