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BY: OPINION OF JAMES A. MALONEY, Attorney General Mark B. Thompson, III 
Assistant Attorney General  

TO: Honorable Max Coll, State Representative, Chaves County, P.O. Box 1818, 
Roswell, New Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

May a notary public reappointed to that office after June 20, 1969 continue to use his 
notary seal for official acts even if the seal contains the name of a New Mexico county in 
addition to the words New Mexico or abbreviation thereof?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*122} ANALYSIS  

The 1969 New Mexico Legislature enacted a law greatly simplifying statutes pertaining 
to notaries public. N.M. Laws, 1969, ch. 168. Included among the major changes is a 
provision making the office a statewide office as opposed to a county office. Compare 
Laws 1961, ch. 56, § 1 and Laws 1969, ch. 168, § 1. Another major change eliminates 
the keeping of "a true and perfect record" of official acts, a law which was honored more 
by its breach than by its observance. See Laws 1909, ch. 55, § 11.  

With some exceptions, the 1969 act created an entirely new notary public law. 
Therefore, on June 20, 1969, the effective date of the new law, all notaries public 
holding office under a commission issued previous to that date came under the 
provisions of the new law. A savings clause provided that the term of the notary public 
holding office prior to the new law continued until its expiration under the original 
appointment. Laws 1969, ch. 168, § 13.  

Because under the previous law a notary public was appointed for a specific county, he 
was required to have a seal which contained the name of the county. Laws 1909, ch. 
55, § 5. The new act provides that each notary public shall have a seal containing his 
name and the words "Notary Public -- State of New Mexico". Laws 1969, ch. 168, § 5. 
Since the 1969 act applies to all notaries public presently holding commissions, and 
since those notaries public must apply for reappointment "in the same manner as 



 

 

required for an original application," Laws 1969, ch. 168, § 8, are they required to have 
a new seal with the words Notary Public -- State of New Mexico?  

By analogy, Opinion of the Attorney General, No. 6210, dated June 30, 1955 is authority 
for the conclusion that a new seal is required. That opinion held that if a notary public 
removed himself from his original county and filed his commission and bond in the new 
county as provided by Laws 1909, ch. 55, § 16, he could use his old seal only until he 
applied for a renewal of his commission.  

We are persuaded that the reasoning of the 1955 Opinion would not apply to the instant 
case. In the first place, there is substantial compliance with the law by virtue of the fact 
that the words New Mexico or initials N.M. are contained on the old seals. The 
surplusage in the form of a county name would not appear to be a fatal defect. See 
generally Annot. 7 A.L.R. 1663 (1920).  

Furthermore, notaries public now clearly have statewide authority and need only notify 
the Secretary of State of the change of address. See Laws 1969, ch. 168, § 10. In 1955, 
the notary had to officially change his county of residence before he could continue to 
act after moving. See Laws 1967, ch. 104, § 1.  

Finally, we fail to see how any official act of the notary public can be jeopardized or any 
person mislead by the inclusion of the name of a county on the seal. For even under the 
prior law, a notary public could act outside the county of his appointment. State v. 
Parker, 34 N.M. 486, 285 P. 490 (1930).  


