
 

 

Opinion No. 69-75  

July 14, 1969  

BY: OPINION OF JAMES A. MALONEY, Attorney General Mark B. Thompson, III, 
Assistant Attorney General  

TO: Julia C. Southerland, Chief Attorney, Health and Social Services, Department P.O. 
Box 2348, Santa Fe, New Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. Does New Mexico Laws of 1969, Ch. 278, an act amending Section 12-5-10, 
N.M.S.A., 1953 Compilation, and providing for "non-discrimination" between Doctors of 
Osteopathy and Doctors of Medicine by hospitals, apply to hospitals which have not 
received federal aid under the Hill-Burton Act?  

2. Does Laws of 1969, Ch. 278 apply to hospitals which received Hill-Burton's funds 
prior to June 20, 1969, the effective date of the act?  

CONCLUSION  

1. No.  

2. Yes, but see analysis.  

OPINION  

{*115} ANALYSIS  

Section 12-5-10, N.M.S.A., 1953 Comp., as amended by Laws 1969, Ch. 278, reads in 
part:  

"All facilities which receive federal aid under the provisions of this act shall comply with 
the following standards of construction, maintenance, and operation:  

A. No facilities which shall receive federal aid under the provisions of this act shall be 
established, conducted or maintained without a license as herein provided.  

B. Application for license. An application for a license shall be made to the department 
upon forms provided by it and shall contain such information as the department 
reasonably requires, which may include affirmative evidence of ability to comply with 
such reasonable standards, rules and regulations as are lawfully prescribed hereunder, 



 

 

but shall include evidence that the by-laws or regulations of the hospital apply 
equally to osteopathic or medical physicians." (Emphasis added).  

This section, without the underlined portion added by Laws 1969, Ch. 278, was 
originally enacted as part of the general enabling legislation of 1947, making the State 
of New Mexico eligible to receive federal aid under the Hill-Burton Act 42 U.S.C. §§ 291 
(a) to 291 (o). The Hill-Burton Act does not require licensing of hospitals or other 
facilities, but it does provide that any state desiring to participate in the federal aid must 
"provide minimum standards (to be fixed in the discretion of the state) for the 
maintenance and operation of facilities providing inpatient care which receive aid . . ." 
42 U.S.C. Section 291 (d) (7).  

Prior to June 20, 1969, Section 12-5-10, N.M.S.A., 1953 Compilation did not set forth 
any requirements for the maintenance and operation of hospitals receiving Hill-Burton 
funds other than requiring a license. In fact, the Department of Health and Social 
Services and its predecessor the Department of Public Health, have licensed all 
hospitals under a general licensing power found in Section 12-1-3 (12), N.M.S.A., 1953 
Comp. The regulations promulgated under Section 12-1-3, apply to all hospitals in the 
State without regard to the source of the funds from which the hospitals were 
constructed or remodeled. In Attorney General Opinion No. 5271, dated December 28, 
1949, this Office recognized the power of the Department to promulgate regulations to 
cover the licensing of all hospitals, provided that the Department gave due regard to the 
provisions of Section 12-5-10 for hospitals which are constructed with Federal aid.  

Prior to the 1969 amendments the Department had little need to give due regard to 
Section 12-5-10 because that statute contained no specific rules or regulations or 
standards which had to be separately enforced in hospitals receiving Federal aid. With 
the enactment of Laws 1969, Chapter 278, the Department is now faced with the 
necessity of applying a special rule to hospitals receiving federal aid. It is, therefore, our 
conclusion that hospitals which have not or {*116} will not receive any federal aid under 
the Hill-Burton Act are not required to meet the so-called non-discrimination provision 
now contained in Section 12-5-10.  

Section 12-5-10 (c) contains a provision for annual renewal of the license issued to 
hospitals receiving Federal aid. This Section has likewise received little attention due to 
the fact that the Department of Health and Social Services has been licensing all 
hospitals annually under the general licensing power. But because Section 12-5-10 (c), 
N.M.S.A., 1953 Comp., provides for renewals annually we conclude that the answer to 
your second question is Yes, hospitals which have received Hill-Burton funds in the past 
must comply with the new non-discrimination requirement.  

We note, however, that the special licensing provisions in Section 12-5-10 probably do 
not extend beyond a 20 year period after completion of construction with Hill-Burton 
funds. We reach this conclusion on the basis that the Hill-Burton Act provides that any 
funds which have been paid under the act for construction or modernization of facilities 
must be paid back to the Federal Government if at any time within 20 years after the 



 

 

completion of construction the facility ceases to be a "public health center or a public or 
other non-profit hospital," etc. 42 U.S.C. § 291 (i). In view of the fact that Section 12-5-
10 was enacted by the New Mexico Legislature to comply with the Hill-Burton 
requirement that the State provide minimum standards for facilities receiving federal aid, 
we seriously doubt that the State could expand its regulation of such hospitals beyond 
the time provided by the Hill Burton Act itself. We would therefore qualify our conclusion 
that hospitals which have already received Hill-Burton Funds must comply with the non-
discrimination provisions of 12-5-10 by limiting that conclusion to hospitals which are 
still under the 20 year provisions of the Hill-Burton Act.  

In view of the conclusion which we have reached with regard to the questions 
submitted, we feel that there may be serious questions concerning the wisdom or 
constitutionality of a law requiring non-discrimination among only those hospitals which 
still come within the Hill-Burton licensing requirements, but we respectfully leave those 
questions to the Legislature and judiciary, respectively.  


