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BY: OPINION OF JAMES A. MALONEY, Attorney General Jeff Bingaman, Assistant 
Attorney General  

TO: Charles M. Tansey, Chairman, Executive Committee Constitutional Convention, 
Legislative Executive Building, Santa Fe, New Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. If the Office of State Auditor remains an elected office, could the Constitution contain 
qualifications for the State Auditor, such as the requirement that he be a certified public 
accountant and with some minimum number of years engaged in the practice of 
accounting?  

2. If the State Land Commissioner remains an elected office, could the Constitution 
provide that the State Land Office is to be subject to the Personnel Act and Merit 
System?  

3. Could the Constitution provide that the State Land Office, including its trust funds, is 
to be audited by the State Auditor?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes, but see analysis.  

3. Yes, but see analysis.  

OPINION  

{*157} ANALYSIS  

In response to the first question, it seems clear that the establishment in a constitution 
of qualifications for holding a constitutionally {*158} created office is completely 
acceptable. As one example of this we would cite the recently adopted Section 32 of 
Article VI. This section makes being licensed to practice law in this state a disqualifying 
factor for the five citizens on the judicial standards commission. A closer analogy to the 
situation which you ask about in the first question is Section 8 of Article VI which 
specifies the qualifications for Supreme Court Justices.  



 

 

"No person shall be qualified to hold office of Justice of the Supreme Court unless he be 
at least thirty years old, learned in the law and shall have been in the actual practice of 
law and resided in this state or the Territory of New Mexico, for at least three years."  

The requirement that a person be "learned in the law" has been interpreted by the New 
Mexico Supreme Court to mean that he or she be a member of the State Bar. (State ex 
rel. Chavez v. Evans, 79 N.M. 578, 446 P.2d 445 (1968)). If further authority is needed 
we would refer you to Section 53 of Article IV of the Michigan Constitution which 
requires the Auditor to be a certified public accountant.  

In response to your second question, we would point out that the State Land Office is 
presently subject to the Personnel Act. See Section 5-4-28, N.M.S.A., 1953 Compilation 
through Section 5-4-46, N.M.S.A., 1953 Comp. (See also Attorney General Opinion 61-
28 issued April 7, 1961). The only question remaining is therefore whether this could be 
made a constitutional provision rather than a statutory provision. There is no legal 
obstacle to such a change. Since we know of no merit system independent of the 
Personnel Act within the state I assume you are using the terms synonymously.  

We see no legal obstacle to a constitutional requirement that the State Land Office and 
the trust funds be audited by the state auditor.  


