
 

 

Opinion No. 69-76  

July 16, 1969  

BY: OPINION OF JAMES A. MALONEY, Attorney General Oliver H Miles, Assistant 
Attorney General  

TO: Donald L. Lanford, Chairman, Lea County Board of County Commissioners, P.O. 
Box 1238, Lovington, New Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. Do the moneys realized through tax levy and other operating funds for the Lea 
County Hospital constitute public moneys within the contemplation of N.M.S.A. 11-2-4, 
1953 Comp. (68 Interim Supp.)?  

2. Is a "board of finance" required to equitably distribute funds among all qualifying 
banks within the county? If so, how is that equitable distribution to be determined?  

3. What constitutes a qualifying bank within the meaning of Section 11-2-6, N.M.S.A., 
1953 Comp.?  

4. Is the "board of finance" as defined in Section 11-2-6, N.M.S.A., 1953 Comp. 
composed of members of the board of trustees of the county hospital or of members of 
the board of county commissioners?  

5. Is there a conflict of interest when one or more of the board of finance are also 
employees of or have a direct financial interest in a qualifying bank within the county?  

6. Who would be qualified to be an ex-officio member of the board of trustees of a 
county hospital? Can an ex-officio member of the board of trustees of a county hospital 
make or second a motion in the meetings of the board?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes, but see analysis.  

3. See analysis.  

4. The board of finance is composed of members of the board of trustees of the county 
hospital.  



 

 

5. See analysis.  

6. See analysis.  

OPINION  

{*117} ANALYSIS  

We have taken the liberty of rephrasing some of your questions in order to better 
present the exact legal issues involved.  

There can be no question but that the moneys derived from tax levies and used to 
support a county hospital are public funds. See Opinion of the Attorney General No. 67-
128, issued October 31, 1967. Therefore, they must be deposited according to the 
guidelines contained in New Mexico Statutes regarding the equitable distribution of 
public funds to qualifying banks within the county. Section 11-2-35, N.M.S.A., 1953 
Comp. provides:  

"When two [2] or more banks shall qualify under the provisions of this act . . . as 
depositories of the public moneys of any county, city or town, or board in control in the 
state, the treasurer having the custody of such moneys shall deposit the same in the 
several banks so qualifying, in the proportion that the amount for which such bank shall 
have qualified bears to the aggregate amount for which all of said banks shall have so 
qualified; except as provided in section 11 hereof."  

We see from the compiler's note following the above section that Section 11 was 
repealed by Laws 1933, Ch. 175, § 13, and may be deemed to have been replaced by 
Section 11-2-33, N.M.S.A. (1968 Interim Supp.). Therefore, we must look to the latter 
section to determine whether an applicable exception exists. This section, in pertinent 
part, provides:  

The treasurer of every county, municipality or board of control, . . . shall deposit public 
moneys in one [1] or more banks, or savings and loan associations whose deposits are 
insured by an agency of the United States, within his county, which have qualified as 
depositories thereof or which have been excused from qualifying as depositories thereof 
by reason of the insurance of their account by an agency of the United States under the 
provisions of this act . . . The treasurer of every county and municipality may deposit 
money in one [1] or more accounts with any such savings and loan association or 
associations located in his respective county, but no county or municipal treasurer, in 
any official capacity, shall deposit money in any one [1] such association the aggregate 
of which would exceed the amount of insurance for a single depositor in an individual 
capacity. Public moneys so deposited with banks which have {*118} qualified as 
depositories shall be equitably distributed between all of the banks within the county so 
qualifying, upon the basis of the relative capital stock and surplus of such banks, but 
when no bank in the county shall have so qualified, or when he shall have in his custody 
public moneys in excess of the aggregate amount of which banks in his county shall 



 

 

have qualified, such moneys or such excess, as the case may be, shall be deposited in 
a duly qualified depository or depositories in some other county in this state. In an 
emergency when properly qualified depositories for public moneys of any county, 
municipality or board in control cannot be procured, the state board of finance may, on 
proper showing of such emergency and inability to secure proper depositories for such 
moneys authorize and direct the deposit of any such public moneys in the state fiscal 
agency account. County treasurers with the consent and advice of their respective 
boards of finance may designate not to exceed two [2] banks within their respective 
counties, and which have duly qualified as county depositories under the provisions of 
this act, as checking depositories and may deposit therein addition to their prorata 
share, not to exceed fifteen per cent [15%] of the total county funds, as checking 
accounts."  

It would therefore appear that all public funds, except for the 15% exemption, must be 
equitably distributed among all of the qualifying banks within the county. For the method 
of computing this equitable distribution see Opinion of the Attorney General No. 63-20, 
copy enclosed.  

The next question to be determined is what constitutes a "qualifying bank" within the 
meaning of the above cited statutes. We find no clear definition in the statutes. 
However, it would appear that any bank within the county which applies for its prorata 
share of county funds, has the required insurance, pledges the necessary collateral, 
and generally meets the statutory standards set for banks which may be depositories for 
public moneys must be designated as a qualifying bank, see State ex rel. Bank v. 
Romero, 24 N.M. 649, 175 P. 771 (1918).  

You next ask us whether the board of county commissioners or the trustees of the 
county hospital have the authority to sit as a board of finance for purposes of receiving, 
handling, and accounting for the funds entrusted to the county hospital. Section 11-2-6, 
N.M.S.A., 1953 Comp. provides:  

"The boards in control of the various public and educational institutions in this state, and 
all other boards handling funds in any manner whatever, except local boards of 
education, are hereby designated as boards of finance for such institutions and boards 
respectively. Each of such boards shall receive, handle and account, as provided by 
law, for all public moneys received by it, and shall deposit the funds of such institutions 
or boards in a depository or depositories qualified in accordance with the requirements 
of this act . . . equitably and upon the terms and conditions and in the manner and 
subject to such limitations as in this act prescribed for the deposit of public moneys by 
other boards of finance."  

In answer to your question, it would appear that the board of trustees of the county 
hospital would have the authority to sit as a board of finance. They would, however, be 
regulated by the same standards as would the members of any other board of finance 
within the state or its political subdivisions.  



 

 

As we view the matter, this board of finance has little or no {*119} discretion in selecting 
banks within the county which are to receive public funds, except for the checking 
account exemption mentioned earlier in this opinion. Therefore, we fail to see a conflict 
of interest because some of the members of the board of trustees of the hospital have a 
direct financial interest in, or are employed by, one or more of the banks within the 
county. See Advisory Opinion of the Attorney General to the District Attorney of Lee 
County dated September 22, 1961, a copy enclosed.  

You also ask who is qualified to be an ex-officio member of the board of trustees of the 
county hospital and whether this ex-officio member may make or second a motion in the 
board's meetings. Section 15-48-10, N.M.S.A., 1953 Comp., provides for a five-member 
board and makes no provision for ex-officio members, we would therefore assume that 
the legislature intended that the five-member board be the only person who could 
conduct business of the board. An ex-officio member of a board is one who is 
automotically vested with membership by virtue of his holding another office, see 
Opinion of the Attorney General No. 5408, dated August 29, 1951, copy enclosed. We 
find no provision in the statutes for anyone to act as an ex-officio member of a county 
hospital board and we therefore are led to the conclusion that, since it is not specified, 
no such office exists.  


