
 

 

Opinion No. 69-90  

August 5, 1969  

BY: OPINION OF JAMES A. MALONEY, Attorney General James V. Noble, Assistant 
Attorney General  

TO: Public Employees Retirement Association, P.E.R.A. Building, Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. Is a delegate to the Constitutional Convention an employee of an affiliated public 
employer within the meaning of the Public Employees Retirement Association Act?  

2. Is so, would a member who is retired and receiving benefits under the Act be 
suspended in compliance with Section 5-5-6 and 5-5-13 of the Public Employees 
Retirement Act?  

3. Are the employees of the Constitutional Convention considered employees of an 
affiliated public employer, again within the meaning of the Public Employees Retirement 
Association Act?  

CONCLUSIONS  

1. No, see analysis.  

2. No.  

3. No.  

OPINION  

{*142} ANALYSIS  

A Constitutional Convention has been called pursuant to Chapter 134, 1969 Session 
Laws. This Chapter was enacted as enabling legislation in accordance with provisions 
of Article XIX, Section 2 of our Constitution following compliance with the conditions 
precedent therein set forth. The enabling legislation provides that members of the 
Constitutional Convention shall receive per diem and mileage as reimbursement for 
their expenses of attending the convention sessions but shall not be compensated for 
their services as such delegate. They are not, therefore, employees under the 
provisions of the Public Employees Retirement Association Act. (Section 5-5-1, et seq., 
N.M.S.A., 1953 Comp. as amended).  



 

 

However, the enabling legislation, supra, specifically provides, in part, as follows:  

". . . The convention shall . . . proceed to elect a president and other officers of the 
convention. The convention may appoint or elect such officers, employees and 
assistants as it deems necessary and fix their compensation and provide for the . . . 
other expenses of the convention." Laws 1969, Ch. 134, § 17.  

The above provision raises the question of whether an officer of the convention, if the 
convention authorizes compensation for his services, is an employee of an affiliated 
public employer. The pertinent provisions of the Public Employees Retirement 
Association Act, as amended by Ch. 249, Laws of 1969, supra, are as follow:  

"C. 'state' means the state of New Mexico, and includes its boards, departments, 
bureaus and agencies;  

* * *  

E. 'public employer' means any public employer whose employees are included in the 
membership of the association, as provided in this act;  

F. 'affiliated public employer' means any public employer whose employees are 
included in the membership of the association, as provided in this act;  

{*143} G. 'employee' means any person, including any elected official, who is in the 
employ of any public employer and whose salary is paid by warrant or any other 
medium from any income of said public employer. The term includes fulltime civilian 
employees employed through direct appointment of designation by the governor as 
commander in chief of the national guard or by the adjutant general, and whose salaries 
are paid by the United States from funds allocated to the national guard of this state."  

Section 5-5-5, supra, provides that all public employers are affiliated public employers 
and all employees thereof must be members of the association unless he elects to 
exempt himself or is exempted by the Public Employees Retirement Association Board. 
A rule of the board does exempt temporary employees unless they have previously 
been members of the Public Employees Retirement Association. Officers of the 
Convention who have not previously been members of the Public Employees 
Retirement Association, and who are compensated, are exempt.  

The rule however, is different as to previous members and Section 5-5-13, supra, 
specifically provides that an annuitant who is employed by an affiliated public employer 
must have his annuity suspended during his period of employment. The legislature has 
attempted to make an exception to this by enactment of Chapter 233, Laws of 1969 
which is not in point. See Attorney General Opinion No. 69-38, dated May 2, 1969.  

It is our opinion that the Constitutional Convention is not an affiliated public employer 
within the meaning of the Public Employees Retirement Association Act. It is not a 



 

 

member of any of the three branches of government. It is a constitutional entity created 
by the people separate and apart from ordinary functions of state government. See e.g. 
Wells v. Bain, 75 Pa. 39, 57 (1874); Opinion of the Attorney General No. 69-82, dated 
July 30, 1969. As such it is not the State of New Mexico, or one of its boards, 
departments, bureaus and agencies.  

This is further illustrated by the fact that, although the legislature provided the money for 
conducting the convention, as indeed it was required to do by Article XIX, Section 2, 
supra, it specifically provided that the amount of compensation be paid its officers was 
within the sole discretion of the convention. Membership in the Public Employees 
Retirement Association, whether as an old member or as a suspended annuitment 
requires payment of a contribution of five percent of the employees compensation by 
the employer and a similar five per cent by the employee. Under the reasoning of State, 
ex rel Hudgins, v. P.E.R.A., 58 N.M. 543, 273 P.2d 743, and under the factual situation 
presented, this would have the effect of dictating to the convention an area of 
compensation of its officers -- a matter specifically and necessarily left entirely to its 
discretion.  

We are of the opinion therefore that officers of the convention who are compensated are 
not considered employees of an affiliated public employer within the meaning of the 
Public Employees Retirement Association Act.  

What has been said above answers questions 2 and 3.  


