
 

 

Opinion No. 69-92  

August 6, 1969  

BY: OPINION OF JAMES A. MALONEY, Attorney General Gary O'Dowd, Deputy 
Attorney General  

TO: Mr. L. W. Hyatt, Purchasing Agent, New Mexico Military Institute, Roswell, New 
Mexico 88201  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. Does a long-term lease of office equipment by the purchasing agent of the New 
Mexico Military Institute without solicitation or acceptance of bids violate the Public 
Purchases Act?  

2. Does the illegality of the contract provide an effective cause defense for termination 
of the contract by the state?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes.  

OPINION  

{*145} ANALYSIS  

The first question asks whether the lease agreement entered into by the purchasing 
agent of the New Mexico Military Institute violates the Public Purchases Act (Sections 6-
5-17 to 6-5-35, N.M.S.A., 1953 (1968 Interim Supp.)). It is our opinion that it does. 
Section 6-5-31, N.M.S.A., 1953 (1968 Interim Supp.), provides as follows:  

"Any lease agreement for personal property of one thousand dollars ($ 1000) or more 
annually shall be subject to the provisions of the Public Purchases Act [6-5-17 to 6-5-
35], except the lease of personal property in those instances where the property is 
designated to match other property in use, by the user or where uniques or novel 
product application is required to be used in the public interest, which shall include but 
not be limited to the leasing of computers."  

The agreement entered into with a Credit Corporation called for payment of rents 
exceeding $ 1000 per year. Without any other information we must assume that the 
property leased is not designated to match other property in use and is not a unique or 



 

 

novel product application required to be used in the public interest as would come within 
the exemption from the Public Purchases Act for certain lease agreements. The Public 
Purchases Act provides that a contract executed in behalf of a state institution, be made 
through the central purchasing agent for that institution, as was done here, and that the 
contract be advertised and submitted for public bid and that it be awarded to the lowest 
responsible bidder. In this case evidently bids were neither solicited nor received. The 
requirement of the statute is clear. Therefore, we must conclude that the contract 
violates the Public Purchases Act.  

The second question asks whether the contract may be terminated. It is our opinion that 
it may. The contract calls for a lease of the machines for a period of five years and for 
the payment of rentals every month. There is no provision in the lease agreement for an 
earlier termination of the contract than at the end of the five-year term. Therefore, any 
authorization for such a premature termination of the agreement must be by operation 
of law. As a general rule:  

"[s]tatutory and constitutional provisions requiring that state contracts be let to the 
lowest responsible bidder pursuant to public competitive bidding, as well as provisions 
{*146} requiring that reasonable efforts be made to secure competitive bids, are 
mandatory and a contract not so let does not bind the state." C.J.S. States, sec. 116 
(Emphasis added).  

See also, Pittman Const. Co. v. Housing Authority of Opelousas, 167 F. Supp. 517 
(W.D. La. 1958), affd., 264 F.2d 695 (5th Cir. 1959); Kimbrell v. State, 272 Ala. 419, 
132 So.2d 132 (1961); Columbus Blank Book v. Maloon, 116 Ohio App. 393, 188 
N.E.2d 431 (1963); Miller v. State, 73 Wash. 790, 440 P.2d 840 (1968).  

Concluding that the contract does not bind the state, it must now be considered whether 
the state may be estopped from asserting the illegality as a defense to enforcement of 
the contract by reason of its acts in entering the contract.  

"[T]he doctrine of estoppel will not be applied to deprive the government of the due 
exercise of its police power, or to affect public revenues or property rights, or to 
frustrate the purpose of its laws or thwart its public policy." C.J.S. Estoppel, sec. 
140 (b) (Emphasis added).  

Nor are unauthorized acts grounds for estoppel where the act relates to the 
performance of a public duty. See Ross v. Daniel, 53 N.M. 70, 201 P.2d 993 (1949).  

If a party contracting with a state or agency thereof were allowed to compel 
performance of a contract executed in contravention of state laws using estoppel as a 
basis, the purpose of the Public Purchases Act and all other similar restraints on the 
power of an officer or agency to bind the state would be effectively defeated. To prevent 
this, the rule has evolved that:  



 

 

"persons dealing with the public agency are presumed to know the law with respect to 
the requirement of competitive bidding and act at their peril." Nello L. Teer Co. v. North 
Carolina State Hy. Comm., 265 N.C. 1, 10, 143 S.E. 2d 247, 254 (1965).  

There are no compelling equitable considerations which would justify disregarding this 
rule here. The lease provides for monthly rental payments and, therefore, any services 
received by the state by virtue of the contract have been fully paid for.  


