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QUESTION  

QUESTION  

Does the Carlsbad Board of Education have authority to recognize a union as the 
exclusive bargaining agent for maintenance and custodial employees of the school 
system?  

ANSWER  

No.  

OPINION  

{*11} ANALYSIS  

In, International Bro. of E. Workers v. Town of Farmington, 75 N.M. 393, 405 P.2d 
233 (1965), the New Mexico Supreme Court held that the Town of Farmington had the 
authority to enter into a collective bargaining agreement with a union representing public 
employees as long as there was no civil service or merit system in existence which 
covered matters normally the subject of collective bargaining agreements. However, the 
question asked here goes far beyond that presented to the Court in the Farmington 
case and beyond the opinion expressed by this office in Attorney General Opinion No. 
69-73, authorizing collective bargaining in certain instances. The issue here is whether 
a public employer can recognize a union as the exclusive bargaining agent for a 
group of employees when a majority of that group elect to be represented by the union.  

The right to organize, the right to bargain collectively and the right to demand exclusive 
recognition are separate and distinct questions. The first Amendment to the Constitution 
of the United States as applied to the States through the Fourteenth Amendment 
guarantees public employees the right to organize. However, the right to organize does 
not necessarily mean that public employees have the right to collectively bargain in the 
same sense as individuals in private employment. City of Springfield v. Clouse, 256 
Mo. 1239, 205 S.W.2d 539 (1947). The rights of individuals in private enterprise to 
collectively bargain are covered by the National Labor Relations Act and this Act has no 
application to political subdivisions of the State such as local school boards. 29 
U.S.C.A. 152 (2).  



 

 

The concept of giving exclusive recognition to a representative elected by a majority of 
the employees within a bargaining unit is also based upon the National Labor Relations 
Act which has no application to this situation. 29 U.S.C.A. 159 (a). Therefore, the 
question is whether the concept of exclusive recognition can be established absent 
statutory authorization.  

The only jurisdictions which have allowed exclusive recognition of the representative of 
only a portion of the employees have done so on the basis that there is state legislation 
permitting it. Massachusetts Laws Annotated, Chapter 149, Section 178 H (2); 
Wisconsin Statutes Annotated, Section 111.70 (4) (d). In Norwalk Teachers' Ass'n. v. 
Board of Education, 138 Conn. 269, 83 A.2d 482 (1951), the court held that teachers 
could organize and seek collective bargaining, but that any agreement which was made 
with a representative must be confined to the members of the representative 
association. This position remained unchanged in Connecticut until 1965 when 
exclusive recognition was granted by statute. Connecticut General Statutes Annotated, 
Section 7-471 (1) (B). Absent similar legislation in New Mexico we are of the opinion 
that it would be improper for a public employer to give exclusive recognition to a 
representative of only a portion of the employees. The union may represent only its 
members in collective bargaining with the Board.  
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