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QUESTIONS  

QUESTIONS  

Does Section 64-18-55.1, N.M.S.A., 1953 Compilation, (1969 P.S.), requiring the use of 
a safety helmet, apply to all motorcyclists?  

CONCLUSION  

No, but see analysis.  

OPINION  

{*75} ANALYSIS  

Section 64-18-55.1, N.M.S.A., 1953 Comp. (1969 P.S.), provides in part:  

"No person holding a restricted license pursuant to Section 61-13-40A(3) NMSA 1953 or 
a provisional license pursuant to section 64-13-48(b) NMSA 1953 shall operate a 
motorcycle, motor scooter or motor-driven cycle unless he is wearing a safety helmet 
securely fastened on his head in a normal manner as headgear and meeting the 
standards specified by the commissioner of motor vehicles."  

The language of the statute is clear and plain in its meaning. No person holding either 
of the two licenses mentioned shall operate a motorcycle without an approved safety 
helmet. The restricted license referred to and provided for by Section 64-13-40A(3), 
N.M.S.A., 1953 Comp. (1969 P.S.), deals with a license issued to a person 13 years of 
age or older which restricts him to the operation of a motorcycle with five brake 
horsepower or less. It provides:  

"The department shall not issue any license under the Motor Vehicle Code to any 
person:  

"A. As an operator, who is under the age of sixteen [16] years, except the department 
may, in its discretion, issue:  



 

 

"(3) to any person thirteen [13] years of age or older, who passes an examination 
prescribed by the department, a license restricted to the operation of a motor-driven 
cycle, motor scooter or motorcycle, provided:  

"(a) the motor does not produce in excess of five [5] brake-horsepower;  

"(b) each restricted license when first issued shall be marked 'original' until the renewal 
thereof, and no holder of an 'original' license may carry any other passenger while 
operating a motor-driven cycle, motor scooter or motorcycle; and  

"(c) the commissioner shall approve and certify motor-driven cycles, motor scooters or 
motorcycles producing less than five brake-horsepower as 'not in excess of five brake-
horsepower' and by regulation provide for a method of identification of such cycles by all 
law enforcement officers;"  

The provisional license which is issued pursuant to Section 64-13-48(b), N.M.S.A., 1953 
Comp., is a license issued to a person under the age of 18. This section provides:  

"(b) Whenever the division issues an original license to a person under the age of 
eighteen (18) years such license shall be designated and clearly marked as a 
'provisional license.' Upon renewal as applicable to operator's licenses the division may 
for reasonable cause as shown by its records designate the renewal of the license as 
provisional, otherwise a license in usual form shall be issued subject to other provisions 
of this act [64-13-31 to 64-13-43, 64-13-44 to 64-13-74, 64-13-76 to 64-13-78]."  

In order to say that Section 64-18-55.1, supra, requires everyone who operates a 
motorcycle to wear a safety helmet we would have to {*76} re-write the statute. It is 
impossible to construe this statute as requiring every motorcycle operator to wear an 
approved safety helmet. There is no room for construction where the meaning of the 
statute is plain. State v. Ortiz, 78 N.M. 507, 433 P.2d 92 (1967).  

In addition to requiring that persons who hold a restricted license issued pursuant to 
Section 64-13-40A(3), supra, and persons who hold a provisional license issued 
pursuant to Section 64-13-48 (b), supra, wear an approved safety helmet while 
operating a motorcycle, Section 64-18-55.1, supra, requires that any passenger of an 
operator holding either of these licenses wear an approved safety helmet. It states:  

"No person holding a license pursuant to section 64-13-40A(3) or section 64-13-48(b) 
NMSA 1953 shall carry any passenger on any motorcycle, motor scooter or motor-
driven cycle unless the passenger is wearing a securely fastened safety helmet, as 
specified above, meeting the standards specified by the commissioner."  

Thus the age or license held by the passenger is immaterial, if the operator holds either 
of the two mentioned licenses the passenger must wear an approved safety helmet.  



 

 

In issuing this opinion we are not unmindful of the two previous opinions issued by this 
office which question the constitutionality of a statute which would require motorcyclists 
over the age of 21 to wear an approved safety helmet. (New Mexico Attorney General 
Opinion Nos. 66-15 and 69-14). However, since these two opinions were issued, a 
number of state courts have held that the requirement of wearing an approved safety 
helmet by all motorcyclists regardless of age was a valid exercise of the police power of 
the state and necessary to promote the safety of persons and property within the state 
and not an improper restraint upon one's personal liberty. Commonwealth v. Arnold, 
215 Pa. Super. 444, 258 A.2d 885 (1969); State v. Krammes, 105 N.J. Super. 345, 252 
A.2d 223 (1969); State v. Fetterly, 456 P.2d 996 (Ore. 1969); State v. Odegaard, 165 
N.W.2d 677 (N.D. 1969); Bisenius v. Karns, 42 Wis. 2d 42, 165 N.W.2d 377 (1969); 
State v. Laitinen, 459 P.2d 789 (Wash. 1969); Ex Parte Smith, 441 S.W.2d 544 (Tex. 
1969).  
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