
 

 

Opinion No. 70-48  

May 6, 1970  

BY: OPINION OF JAMES A. MALONEY, Attorney General  

TO: Mayor R. J. Kloeppel Post Office Box 187 Bernalillo, N.M. 87004  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. In reference to Section 14-11-2, N.M.S.A., 1953 Compilation, if only two council 
members and the mayor are present for a meeting, is the mayor counted as the third 
member to determine a quorum?  

2. May the mayor second a motion if the conduct and the proceedings of the meeting 
are carried out in accordance with the parliamentary rules contained in Robert's Rules 
of Order?  

3. May the mayor vote on a question, if the vote is tied one to one?  

4. May the city council hire an individual without the recommendation of the mayor?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes.  

3. Yes.  

4. No.  

OPINION  

{*80} ANALYSIS  

1. Section 14-11-2 (D), N.M.S.A., 1953 Compilation, states:  

"The governing body of a municipality having a mayor-council form of government is the 
council or board of trustees whose members are the mayor and not less than four [4] 
nor more than ten [10] councilmen or trustees." (Emphasis added.)  

Section 14-11-2 (B), supra states:  



 

 

"A majority of the members of the governing body is a quorum for the purpose of 
transacting business."  

Since the mayor and councilmen are "members," and since a minimum of four 
councilmen and one mayor are necessary to constitute the governing body, the majority 
of members necessary to constitute a quorum is at least three [3] in a municipality that 
calls for the minimum number.  

Thus depending on size of the council, if only two councilmen and the mayor are 
present for a meeting, a quorum may be constituted. See Opinion of the Attorney 
General No. 68-97, dated September 24, 1968.  

2. The purpose of seconding a motion is to advise the chairman that more than one 
person is favoring a motion, and thus conserve time, by not acting on isolated motions 
that only one person favors. Robert's Rules of Order Revised, Section 5, p. 36, 75th 
Edition.  

There is no requirement that Robert's Rules of Order be followed in council meeting 
procedures. There is also no prohibition against procedure by these rules.  

Thus, it is of no consequence whether the Mayor either seconds a motion, or refrains 
from doing so.  

3. Section 14-10-3, N.M.S.A., 1953 Compilation states that:  

"In all municipalities, the mayor {*81} shall vote only when there is a tie vote."  

Section 14-11-2 (E) supra, states:  

"In those municipalities where a mayor has no vote, except in case of a tie vote, and 
there is a requirement that a certain fraction or percentage of the members of the entire 
governing body or of all the entire membership of the governing body or other similar 
language, other than the requirement of a simple majority vote for the measure, the 
mayor shall not be counted in determining the actual number of votes needed."  

Therefore, unless this municipality has a requirement for the certain percentage, the 
one to one vote tie can be voted on by the mayor.  

4. The council may not hire an employee without recommendation of the mayor.  

On the contrary, Section 14-10-6, N.M.S.A., 1953 Compilation states in relevant part:  

"Subject to the approval of a majority of all members of the governing body, the mayor 
shall:  

(1) Appoint all officers and employees, except those holding elective office; . . ."  



 

 

By: Frank N. Chavez  

Assistant Attorney General  


